Nagyon nagy a baj. Ha nem kapnak pénzt, akár be is zárhatnak. - mondta a marcali közétkeztetést végző cég a Kapospontnak egy hónapja. Már akkor is spóroltak mindenen, amin csak tudtak. Az önkormányzat és több település 45 millióval tartozik nekik. Van amelyik fél éve nem fizetett. Most még nagyobb a baj. - mondja az ügyvezető. A települések időnként 1-2 millió forintot átutalnak, de a cégnek hitelt kellett felvennie, hogy működni tudjon. 10 milliót kellett kifizetniük a türelmetlen beszállítóknak.

- Kicsit elodázzuk időben az egészet. Most fölvettünk 10 millió forintot, mert sikerült a Széchenyi kártyát fölvennünk. azzal enyhítettünk a helyzetünkön, meghosszabbítottuk egy kicsit tovább kitoltuk a szállítási cégeknél a fizetési moratóriumot -mondta el telefonon Gelencsér Róbert ügyvezető.

Az ügyvezető nem tudja meddig lehet ezt így húzni. Nemcsak Maracliban van baj.

- A mai menü sárgaborsókrémleves volt levesgyönggyel és rántott sertésszelet volt, petrezselymes burgonyával céklával - mondta Fejes Réka szakács.

Kaposváron 8500 adag ételt készít a Pensio17 Kft. Több mint 50 intézményben végzik a közétkeztetést. A gondjaik novemberben kezdődtek.

- Nemcsak kevesebb, rosszabb minőségű áru termett, hanem ezeknek az ára is lényegesen magasabb, mint eddig volt, és sajnos a jelenleg érvényes normatívából a gyerekek étkeztetését megoldani egyre nehezebb - mondta Varga Ildikó irodavezető.

Azt mondják, legalább 25%-os áremelésre lenne szükség ahhoz, hogy zökkenőmentesen tudjanak tovább működni. A kaposvári önkormányzat 4%-ot tudott biztosítani. A cég irodavezetője azt mondja: szeptemberben még nagyobb bajban lesznek. Azt már most látják, hogy a szállítók biztos beleépítik a magas benzinköltséget az árakba. Ezt is nekik kell majd kigazdálkodni. Pedig a gyerekek ebédjén már nem lehet mit spórolni.

Címkék: bezárás, menü, étkezés, menza, Marcali, gazdaság