A napjainkban népbetegségnek számító szív-érrendszeri betegségek nemcsak segítik a vesebetegség kialakulását, hanem egyben jelentősen rontják a vesebetegek túlélési esélyeit, pedig ma már a vesebetegség akár egy egyszerű vizeletvizsgálattal is kiszűrhető, korai fázisban jól kezelhető. Ellenkező esetben viszont akár egy életen át tartó dialíziskezelést is eredményezhet.

A világ legtöbb országában minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar, akiknek jelentős hányada egyáltalán nem tud betegségéről. A legtöbb ember nincs is tisztában azzal, hogy milyen kulcsfontosságú szerepet tölt be szervezetük működésében a vese, és hogy a vesekárosodás milyen komoly, akár végzetes következményekkel járhat. A vesebetegség előfordulása napjainkban egyre gyakoribb, a betegek száma évente mintegy 6-7 százalékkal növekszik.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége által megrendezett Vese Világnapjának célja világszerte felhívni a figyelmet a vesebetegség veszélyeire, valamint a megelőzés és rendszeres szűrés fontosságára. Az idei világnap fókuszpontjában a szív-érrendszeri betegségek és a vesebetegség közötti szoros kapcsolat áll.

A vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek találhatók, mint a magas vérnyomás, illetve a diabétesz, vagy e kettő kombinációja. Előrehaladott vesekárosodás esetében jelentősen beszűkül a veseműködés. Ennek következtében egyrészt a szervezetben felhalmozódnak a káros anyagok, másfelől pedig a vese nem képes eltávolítani a felesleges folyadékmennyiséget. A krónikus vesebetegség legtöbb esetben nagyon sokáig nem okoz semmilyen tünetet, s amikor észreveszik, gyakran már késő. Ez esetben nem marad más megoldás, csak a beteg élete végéig tartó dialízis, vagy a transzplantáció.

- Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm.

- A méreganyagok kiválasztásán túl a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja szervezetünk zavartalan működését és vérnyomásunk egyenletességét.

- Rendszeres vér- és vizeletvizsgálattal ellenőrizhetjük a szív- és veseműködésünket
Néhány szabály betartása segít csökkenteni a vesebetegség kockázatát: a túl sós ételek és dohányzás mellőzése, a vércukorszintre és vérnyomásra való odafigyelés, friss ételek fogyasztása és gyakori mozgás.

- A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége, amely fázis már visszafordíthatatlan, és vesepótló kezelést igényel.

- A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.

Címkék: vesebetegség, dialízis, kezelés, Magyarország, gazdaság