A megyében mintegy huszonötezer taggal működő százhetvenhét szervezet önkéntesei áprilistól egységes formanyomtatványt használva rögzítik az alapvető élelmiszerek és háztartási cikkek, a gyógyszerek, valamint az energia árát, azok változását.

Tájékoztató a Szövetség
2011. március 09-i üléséről

Az ülésen tájékoztató hangzott el a Takács Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából április 27-én megrendezésre kerülő versmondó találkozó előkészítésének helyzetéről.

A testület döntött arról, hogy az augusztus 27-én Hetesen megtartásra kerülő „Reuma kúra” nyugdíjas sportversenyen milyen „sportágakban”mérjék össze erejüket a résztvevők.
A versenyszámok között szerepel többek között az 1 km-es gyaloglás, a traktor húzás, talicskaváltó.

Pontosításra kerültek az április 01-ével kezdődő 12 kistérségben megrendezésre kerülő művészeti gálák szervezési feladatai.

Tájékoztatót hallgatott meg az elnökség a Somogy megyei Idősügyi Tanács legutóbbi üléséről. Tóth Barnabás a Tanács titkára kiemelte, hogy szeretnének minél közelebb kerülni a nyugdíjasokhoz, ezért várják a rendezvényeikre a meghívókat. Elmondta, hogy elkészült a pályázati űrlap, melyen a nyugdíjas szervezetek működésükhöz, rendezvényeikhez támogatást kérhetnek az Idősügyi Tanácstól.

Az elnökségi ülés kiemelt napirendje a Szövetségen belüli „Árfigyelő mozgalom” elindítása volt.
Stikel János elnök a mozgalom elindításának szükségességének indoklásában elmondta, hogy

Ő maga is és elnökség a Szövetség legfontosabb teendői közé sorolta a szépkorúak érdek képviseletének, érdekvédelmének erősítését.
Különösen nagy jelentőséget kapott ez a munka az országgyűlési választásokat követően, mivel az új kormány sok más nagyjelentőségű szervezeti átalakítás mellett megoldandó kiemelt feladatai közé sorolta a nyugdíjrendszer átalakítását.
Az országgyűlési képviselő választások kampányának időszakában a Fidesz Magyar Polgári Szövetség a nyugdíjas társadalomnak azt ígérte, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Az őszi önkormányzati választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök levelet küldött a nyugdíjasoknak, melyben többek között azt írta „ Tudom, hogy mi örökre adósai vagyunk Önöknek „…..” Hálával és tisztelettel tartozunk Önöknek. De ezt nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is szeretnénk kifejezni. „
Azóta, a nyugdíjrendszer átalakítása során tett kormányzati intézkedések kapcsán elhangzott megnyilatkozások alkalmával a kormány különböző tisztségviselői több alkalommal is megerősítették hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét.
Sajnos már hosszabb távon is lekerült a kormány elképzelései sorából a nyugdíjasok életszínvonalának emelése, a nyugdíjak vásárló erejének növelése vagy éppenséggel   az előző kormány által megvont és a mostani által akkor eltörlését sokat bírált 13 havi nyugdíj visszaállítása.


Természetesen a Szövetség tisztában van az ország gazdasági helyzetével. Tisztában van azzal is, hogy a nyugdíjak kifizetésére rendelkezésre álló források előteremtése, nem kis feladat. Ugyanakkor azt gondolják, hogy ez a korosztály a miniszterelnök levelében is elismert munkájával jogot szerzett a tisztes nyugellátására.
A helyzet ismeretében éppen ezért természetesen nem kérnek olyan nyugdíj emelést, melynek nincs meg a realitása, de olyat igen, amely megőrzi a nyugdíjak reálértékét, vásárló erejét. Megvannak győződve arról, hogy a kormány tisztában van a nyugdíjasok nem éppen rózsás helyzetével és ebből kiindulva felelősen és választási ígéretéhez híven valóban meg tesz minden szükséges intézkedés a nyugdíjak reálértékének megőrzése érdekében.

Sajnos az utóbbi hónapok gazdasági folyamatai számukra nem olyan tapasztalatokat mutatnak, amelyek a nyugdíjak reálértéke magmaradásának irányába hatnának. Általában az élelmiszer árak jóval a hivatalos infláció felett vannak. Egyes élelmiszer és egyéb fogyasztási cikkel ára pedig számukra elszabadultnak, kezelhetetlennek tűnik Úgy tapasztalják, hogy a „multik” sajnos áthárítják az államnak befizetett külön adó által keletkezett bevétel kiesését és folyamatosan emelik fogyasztói áraikat. Ehhez párosul a rekord magasságú és folyamatosan emelkedő üzemanyag ár, a gáz és elektromos áram emelkedés.
Ez halmozottan olyan terhet tesz a nyugdíjasok vállára, mely zömének szó szerint mindennapi megélhetési problémát okoz.
Azt gondolják, hogy  a nyugdíjas fogyasztói kosár nem 3,8%-os pénzromlást mutat.
A nyugdíjasok elsősorban élelmiszerre, háztartási cikkekre és energiára és gyógyszerre költenek. Nyugdíjuk nagyobbik részét ez „viszi el”. Ezen áruféleségek áremelkedése tapasztalataik szerint messze meghaladja a hivatalosan kiszámított inflációt.
Ez megítélésük szerint azt eredményezi, hogy nem valósul meg a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.
Úgy gondolják, hogy kormányzati szinten szükség van a nyugdíjas fogyasztói kosár újragondolására, az ebbe a kategóriába tartozó infláció újraszámolására.
Ezért is gondolja a szövetség, hogy a nyugdíjasokat érintő pénzromlás újbóli kiszámításában segítségére lesz a döntéshozóknak, és „ÁRFIGYELŐ MOZGALMAT „ indít a szövetséghez tartozó szervezetek körében.

A cél az, hogy hat hónap időtartamban  Somogy megye teljes területén folyamatosan figyeljék azon áruféleségek árának változását, amelyeket a nyugdíjasok fogyasztásában meghatározóak, a leggyakoribbak. Ezeket a konkrét javaslatokat összegezik és annak eredményét - amennyiben szükségesnek látják - eljuttatják azt országgyűlési képviselőikhez, kérve őket, hogy a kormány felé tegyék meg a szükséges javaslatokat.

Megjegyezte, hogy ők örülnénk a legjobban annak, hogy ha az adatgyűjtés nem támasztaná alá eddigi tapasztalatainkat, sejtésünket. Tisztában van vele, hogy ez nem lesz egy reprezentatív adatgyűjtés, de valódi gyakorlati tapasztalatokon fog alapulni.

Döntés született arról, hogy a kistérségi vezetők a tagságuk fogyasztói szokásaira támaszkodva március 20-ig javaslatot tesznek arra a termékkörre, melyek árváltozását figyelemmel kísérik.
Ezt követően elkészül egy egységes forma nyomtatvány, melyet minden szövetséghez tartozó szervezet megkap. Ezen vezetik a változásokat. A tapasztalatokat havonta értékelik.

Az „Árfigyelő Mozgalom” április 01-én indul, de márciusi tapasztalati bázisadatokkal. A fél év lejártát követően a  megyei adatok alapján alakítják ki javaslatunkat és állásfoglalásunkat.

Reményeik szerint, az ország más nyugdíjas szervezetei is csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz és minél szélesebb bázisú lesz a gyakorlati úton szerzett ártapasztalat.

Elnökség

Címkék: gazdaság