A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2011. márciusától vezette be a vállalkozások pozitív listáját. Az NFH honlapján megtalálható azoknak a vállalkozásoknak a névsora, amelyeket a hatóság pozitív elbírálásban részesített. A minősítés megszerzése nem egyszerű. Három országos vizsgálati programon kell átesniük úgy, hogy ezek során semmilyen rendellenességet ne találjon a hatóság. A három vizsgálat során először az árfeltüntetést, árfelszámítást, második körben a szavatossággal és jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogásokat és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézését ellenőrzi a hatóság, harmadjára pedig az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó egységeket és a személy-taxi szolgáltatást.

A minősítés feltétele az is, hogy a megelőző egy évben sem alkalmaztak a vállalkozással szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellene.

Az NFH honlapján már el is kezdődött a lista feltöltése, egyelőre csak az első vizsgálati kör, az árfelszámítással kapcsolatos témavizsgálat eredménye alapján. A lista természetesen folyamatosan bővül. A somogyi vállalkozások közül egyelőre tizenöt került fel, közülük hat kaposvári, de vannak szép számmal Balaton-partiak is.

Egyébként nem feltétlenül kell az interneten kutatni a hatóság honlapján, hogy megtudjuk: egy cég ajánlott-e a fogyasztók számára, szerepel-e a pozitív listán. A vállalkozások ugyanis a pozitív listára vételükről egy hatósági okmányt is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik, hogy mindenki jól láthassa.

Azok a vállalkozások, amelyek éppen nem esnek bele az aktuális ellenőrzésbe, azok kérhetik a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől az átfogó vizsgálatot, s ha ennek során mindent rendben találnak a szakemberek, a cég felkerülhet a pozitív listára. Ám a minősítés megtartásáért bizony meg kell dolgozni. Ugyanis ha az esetleges utóellenőrzés során a hatóság szabálytalanságot talál, azonnal megfosztja a minősítéstől a vállalkozást. A dokumentumot azonnal el kell távolítani és a cég a hatóság honlapjáról is lekerül.

Címkék: gazdaság