Mint arról beszámoltunk: a taszári reptér hasznosítására kiírt harmadik pályázat nyertesének hirdetett Ugarde Kft kétmilliárdos pert indított a nemzeti vagyonkezelő ellen, mert azt állítják: a MNV Zrt "trehány tenderkiírása" miatt nem tudtak végül szerződést kötni.

Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t is arról: jogosnak tartják-e a vádakat?

Válaszukban az áll: a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a taszári volt katonai repülőtér nyilvános kétfordulós értékesítési pályázatát 2009. november 18-i határozatával érvényesnek és eredményesnek nyilvánította. Felkérte az MNV Zrt. vezérigazgatóját, hogy szerezze be a honvédelmi miniszter engedélyét az állami repülőtér megszüntetéséhez, és 60 napon belül kösse meg a pályázat nyertesével az adásvételi szerződést.

Az MNV Zrt. az NVT döntéséről még aznap írásban értesítette a nyertes pályázót, az Ugarde Kft.-t, ezt követően pedig a sikeres szerződéskötés érdekében beszerezte az állami repülőtér megszüntetéséhez szükséges hozzájárulásokat. 2010. január 5-én az MNV Zrt. felhívta a nyertes Ugarde Kft. figyelmét a 60 napos fizetési határidőre, illetve tájékoztatta arról, hogy a fizetési garancia beérkezése esetén az adásvételi szerződés megköthető. A fizetési garancia összege azonban – az Ugarde Kft. akkori nyilatkozata ellenére, mely szerint azt a szerződéskötést megelőzően átutalják – a jogszabályi határidő lejártáig nem érkezett meg az MNV Zrt. számlájára.

Mivel az Ugarde Kft. nem teljesítette a pályázati feltételeket, ezért az NVT 2010. február 10-i ülésén döntött az adásvételi szerződés megkötésének sikertelenségéről, egyúttal tájékoztatta a céget, hogy a szerződés megkötése a pályázó érdekkörében felvetődött okból hiúsult meg.

Az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendelet, illetőleg az az alapján összeállított pályázati kiírás egyértelműen rendelkezik: az adásvételi szerződést a pályázat elbírálásáról történt értesítést követően a lehető legrövidebb időn, de legfeljebb 60 napon belül kell megkötni. Ez alapján született meg az NVT döntése is a szerződés megkötésének sikertelenségéről, különös tekintettel arra, hogy a kormányrendelet előírásai értelmében semmis a rendelet előírásainak megsértésével kötött szerződés. A szerződéskötési határidő kötelező jellegű, annak meghosszabbítására a jogszabály nem ad lehetőséget, ezért a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nem járulhatott hozzá a szerződéskötési határidő meghosszabbítását. Tehát a meghatározott pályázati feltételek teljesítésének hiánya eredményezte a szerződéskötés meghiúsulását.

Az MNV Zrt. az eljárás során, a pályázat tárgyalásos szakaszában az Ugarde Kft. valamennyi szabályszerű keretek között feltett kérdésére dokumentálható módon választ adott, nyitott, tisztázatlan kérdés nem maradt. Az Ugarde Kft. a válaszok birtokában tette meg ajánlatát és vállalásait, amelyet azonban nem teljesített.

A közlemény kitér arra is: a taszári bázis iránt egyelőre nincs érdeklődés, de az MNV Zrt. szeretné mielőbbi hasznosítani az ingatlant, ennek érdekében jelenleg is folytatja a hasznosítási koncepció kidolgozását.

Azt írják: az MNV Zrt. előtt egyelőre nem ismert az Ugarde Kft. által benyújtott kereset tartalma, ezért nem tudják megítélni, hogy a kialakult peres helyzet akadályozza-e bázis értékesítését.

Címkék: gazdaság