Két napirendi pont szerepelt a csütörtöki megyei közgyűlés programjában. Az első az intézmények költözéséről szólt. Ezt nagy vonalakban már eddig is ismerni lehetett. Az előterjesztés szerint a jelenlegi megyeháza közigazgatási központként működik majd, amelyben a kormányhivatal törzshivatala, a kormányablak, valamint további 7-8 szakigazgatási szerv kap helyet. A régi vármegyeháza épülete, amely jelenleg a múzeum székhelye, a jövőben kettős funkciót lát el. Az épület nyugati, valamint utcafronti, észak-nyugati szárnyában helyezik el a közgyűlést és a hivatalát, a keleti szárny pedig továbbra is múzeumként működik, elsősorban a kiállításoknak és az ahhoz kapcsolódó feladatoknak, valamint az igazgatási és a gazdasági résznek ad helyet.

A további múzeumi feladatok legnagyobb része a szintén megyei önkormányzati, Kaposvár, Fő u. 101. alatti volt illetékhivatal helyére kerülnek. A sportszövetség a volt Somogy Megyei Művelődési Központ épületében kapna helyet. A múzeum raktározási célra megkapja a taszári önkormányzat által ingyenes használatra felajánlott volt legénységi szállás háromszintes, összesen 2103 négyzetméteres nagyságú épületét.

Az viszont most hangzott el, hogy a régi Vármegyeház épületének felújítása, átalakítása, a múzeum elhelyezése és a költözés összesen 195 millió forintba kerülnének.

Igaz, spórolást is eredményezne a régi Vármegyeházára való visszaköltözés. Míg a mostani megyeháza éves üzemeltetési költsége csaknem 90 millió forint, amelyből a megyei önkormányzatot 55 millió forint terheli, a múzeum éves működési költsége nem éri el a 38 millió forintot. Ehhez jönne még a mostani megyeháza hasznosításából befolyó összeg. A mostani megyeháza épületét az államnak ajánlják fel. A kormány levélben válaszolt: megvásárolni nem fogják. Egy idei bérlik, majd lízingelik a házat. 8-10 évig, évente 120-150 millió forintért. Az előterjesztést megszavazta a közgyűlés.

10 képviselő, köztük a szocialisták igen szavazattal úgy döntöttek, újabb kölcsönt vesznek fel. A megye mintegy 1,3 milliárd forint értékben bocsátana ki kötvényt, melynek fedezetéül a kórházi déli tömbjének területére, másrészt egy fonyódligeti területre jegyeztetne be jelzálogjogot. A kórház átépítésére, a somogyi szakképző központ, a TISZK fejlesztésére és a költözésre költik a pénzt. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke úgy vélte: minden összeállt ahhoz, hogy a somogyiak megkapjanak egy világszínvonalú kórházat, és a somogyi fiatalok és a somogyi szülők világszínvonalon felszerelt szakképző rendszert.



Címkék: költözik, hivatal, megye, gazdaság