Az önfeledt egyetemisták nem foglalkoznak a Kaposvári Egyetem anyagi gondjaival. Persze a jeleket észreveszik. Az egyik hallgató, Bognár Olívia azt mondja: olyan apróságokat már éreznek, hogy gyakrabban elfogy a kéztörlő, meg mondjuk kevesebb dolgot fénymásolnak le nekik és inkább e-mail-ben küldenek el anyagokat, de konkrétan nagy mérvadó változást eddig még nem vettek észre.

Pedig hamarosan az oktatás színvonalán is érezhetik, hogy baj van - mondja az egyetem rektora. Aki nyolc hónapja azon dolgozik, hogy kilábaljon adósságaiból az intézmény. Prof. dr. Szávai Ferenc azt mondja: derült égből villámcsapásként érte a hír, miszerint információi szerint 380 millió forintot zárol a kormány a Kaposvári Egyetemtől. Ezt hét-nyolc hónap alatt kell kigazdálkodniuk.

A rektor szerint lehetetlen helyzet elé állítják az egyetemeket. A kisebb intézményeknél egy-két hónapon belül súlyos likviditási problémák lesznek. A fűtésen és a villanyon biztos, hogy spórolni fognak. 50 milliót átcsoportosítanak, és az óraadókat el kell küldeniük -mondja. Szávai Ferenc helyettük a munkát a belső oktatóknak kell ellátni. Ami azt jelenti, hogy óraszámnövelést is kell alkalmazni. A gépkocsihasználat visszafogása is ennek a rendszernek a része, és nem tudjuk elkerülni a létszámleépítést sem.

Ráadásul a nagyberuházások jövője is kétségessé vált a rektor szerint. Az intézmény hárommilliárd forintos uniós pályázatot nyert, például kutatásfejlesztésre. A beruházások nagy része már elkezdődött, és a szerződés szerint öt évig működtetni kell. Ha ezt nem teszik meg, az egész támogatást vissza kell fizetni.

Címkék: gazdaság