Magyar, köztük balatoni borokat is kóstolhatott a napokban Párizsban és Washingtonban is megtartott mezőgazdasági és gasztronómiai expó közönsége. Mindkét helyszínen nagy sikert arattak a hazai nedűk. Párizsban nehezebb dolguk volt, hiszen a lokálpatrióta francia közönség nehezen nyit az újdonságok felé, ha borról van szó. A Varga Pincészet például az egyik közösségi oldalon is beszámol arról, hogy a legtöbb elismerést az Irsai Olivér gyűjtötte be, ami amúgy hungarikumnak számít. Ezen kívül a magyar rosé borok örvendtek nagy sikernek a francia borbarátok körében.
A szakemberek szerint a jövőben egyre hangsúlyosabbá válik a nedűk külföldi exportja, hiszen az itthoni gazdák szeretnék megismertetni a világ borkedvelőivel a hazai termést. Somogy pedig élen járhat ebben a folyamatban, hisz Somogyország bortermelő vidék már a római kora óta. Nem véletlen, hogy a vármegyék közül elsőként címert kapó Somogy pajzsán egy szőlőfürtöt tartó vitézi kar látható. Jelzi, hogy a vármegye már akkor fontosnak tartotta a fürtös gyümölcs szeretetének bizonyítását, mely szenvedély azóta sem hagyott alább lankákkal és dombokkal tarkított megyénk tájain.
A világpiacon, még a tradicionális borvidékeken is rangjuk van a magyar boroknak. Franciaországban és az Egyesült Államokban azonnal meghódították a kóstolókat.