380 millió forintos megtakarításról már korábban döntött a marcali testület. A polgármesteri hivatalnak, az óvodáknak, általános iskoláknak 70-70 milliót kell megspórolniuk. De a gimnázium, a zeneiskola és a két szakképző iskola is kevesebb pénzből gazdálkodik idén. A lakosságnak pedig szemétszállítási díjat kell fizetnie.
Még így is több mint 400 millió forint tartozása van tavalyról a városnak, ennek nagy része közüzemi számla: áram- és gázdíj. És idén is több mint 300 milliós a hiány.
A város polgármestere azt mondja: nem megszorítással akarják ezt kezelni.
Sütő László polgármester elmondta: a bevételnövelés az, ami megoldás lehet. Részint az állami támogatásban bíznak, részint az ingatlanértékesítés lehet a megoldás. További megszorítást már nem nagyon bírna el a város intézményhálózata.
A marcali testület Fidesz frakciója szerint ingatag a költségvetés.
Majer István, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke szerint az ingatlanértékesítést a működés finanszírozására akarják beforgatni. Ráadásul az a baj, hogy az elmúlt évek döntései miatt további 4,7 milliárd forint a város kötelezettsége, miközben a költségvetés 8,7 milliárd forint.
Majer István hozzátette: a  költségvetés a korábbi évekhez hasonlóan nagyon nagy arányú hitelfelvétellel számol, pedig a város jelenlegi helyzetében a hitelállományt tovább növelni nem lehet.
Sütő László polgármestertől azt is megtudtuk: az idén több fejlesztést terveznek, a 3 éve kibocsátott kötvényből maradt erre 650 millió forint. Ezt csak fejlesztésekre lehet fordítani.
Még idén elkezdődhet a tűzoltólaktanya teljes felújítása, a 600 milliós beruházásra tavaly nyertek 500 millió forintot. Kerékpárutat építenének Bizétől a balatonújlaki elágazóig, erre áprilisban nyújtják be a pályázatot. Iskola- és óvodafelújításra is pályáznának. A tavaly elkezdett legnagyobb beruházás hamarosan elkészül: a tervek szerint áprilisban átadják a Kulturális Korzót.


Címkék: megtakarítás, költségvetés, Marcali, gazdaság