A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a TÉSZ-ek beruházásaihoz szükséges  öt százalékos nemzeti támogatást 25 százalékára emeli, így a termelői szerveződések  hatékonyan tudják tárolni, csomagolni és értékesíteni tagjaik termékeit, és a megnövekedett vagyonuk elegendő fedezetet ad a  tevékenységük finanszírozásához. Az uniós rendelkezések szerint, ha a tagállamok legalább 5 százalékos támogatást nyújtanak beruházásokhoz, akkor az EU a költségek 50 százalékát megtéríti. A minisztérium  forrásbővítésének  célja, hogy a termelői  csoportok  eladósodás nélkül váljanak szilárd, elismert szervezetté.

Egyszerűsödik a dohánytermelők nyilatkozattételi kötelezettsége is.  A módosított szabályozásnak köszönhetően a dohánytermelő együtt beadhatja  a támogatási és a  nyilatkozattételi kérelmét. Az összevonás oka a bürokrácia csökkentése, a költségtakarékosság, és a kevesebb hibalehetőség. Fontos változás, hogy a gazdálkodónak ezen túl február 15.  helyett  május 15-ig  kell benyújtaniuk az egységes kérelmüket  a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba.

Egymilliárd forint áll rendelkezésre az elkülönített  zöldség-gyümölcs támogatásokra, ebből közel 660 millió forintot utal át  193 gazdálkodónak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Azok a termelők juthatnak a pénzhez, akiknek a 2010-ben leadott kérelmét az MVH jóváhagyta, és a jogszabályban foglalt feltételeket teljesítették. Az ügyfelek a napokban vehetik át a határozatokat. A kérelem beadásának feltétele, hogy a zöldség-gyümölcs termesztők jogosultak legyenek az egységes területalapú támogatásra (SAPS), és termelői szervezeti tagokként teljesítsék jogszabályi kötelezettségeiket. További feltétel, hogy a gazdálkodók kaptak zöldség-gyümölcs feldolgozóipari támogatást a 2006/2007 gazdasági évben, mint referencia időszakban.

Az egymilliárdos keret fennmaradó részét június 30-ig utalják át azoknak a gazdáknak, akiknek a kérelmét utólagosan hagyja jóvá a hivatal.

Címkék: gyümölcstermesztők, zöldség, támogatás, gazdaság