A benzin országos átlagos ára 366 forintra nő, a gázolajé 362 forintra emelkedik. A benzin ára az idei évben összesen 4, míg a gázolajé immár 11 forinttal emelkedett az áremelkedések- és csökkenések összegeként.

A 366 forintos átlagos benzinár az idén január közepi - eddig valaha tapasztalt legmagasabb - csúcsárnak felel meg. Tavaly ilyenkor 324 forint volt a benzin literenkénti átlagos ára.

362 forintos gázolaj-átlagárral azonban még nem találkoztunk: a legmagasabb átlagos ár eddig 360 forint - ez van érvényben múlt szerda óta. 2010 februárjában kereken 300 forint volt  a gázolaj átlagára.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek átlagos országos árak, az egyes töltőállomások árai között továbbra is akár 30 forint az árkülönbség.

Elemzők felhívják a figyelmet: harminc éve nem emelkedett olyan éves ütemben a világgazdaság nyersolajkereslete, mint az elmúlt tizenkét hónapban, és ezt tükrözi az árak megugrása. Londoni szakértők számításai szerint a világgazdaság napi olajfogyasztása
Irak és Kuvait összesített napi kitermelésének megfelelő mennyiséggel nőtt az elmúlt két évben.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) országai elegendő olajat szállítanak a piacra, és viszonylag nagyok a készletek is. Ám valószínűsíthető, hogy az árak rövid időn belül nem csökkennek, egészen addig, míg nem nyugszik meg a közel-keleti helyzet.

Forrás: holtankoljak.hu

Címkék: töltőállomás, ára, emelkedik, benzin, gázolaj, gazdaság