A záró értekezletnek otthont adó településen felújították és bővítették az óvodát és az iskolát, utóbbi mostantól a térség művészetoktatási centrumaként működik. Emellett a somogyfajszi ovisokat is egy teljesen új intézmény fogadja a jövőben.

A hátrányos helyzetű dél-dunántúli Böhönyén és környékén az általános iskolások továbbtanulási aránya jóval elmarad az országos átlaghoz képest. A versenyképes tudás megszerzését csak korszerű és a XXI. századi kihívásoknak megfelelő intézmények tudják biztosítani, amelyek eddig hiányoztak. A települések önkormányzatai ezért összefogtak és Böhönye vezetésével uniós forrásra pályáztak. Törekvéseik eredményeképpen 2009-ben közel egymilliárd forint (974 993 560 Ft) támogatást nyertek el oktatásuk fejlesztésére.

A Böhönyén található Festetics Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda további négy településről - Nagyszakácsi, Somogyfajsz, Szenyér, Tapsony – fogadja a legkisebb lakókat. Az óvoda korábban két egymástól távol eső, korszerűtlen épületben működött, ami nagyon megnehezítette a nevelők munkáját. A pedagógusok nem tudták a mindkét helyen felmerülő problémákat azonnal megbeszélni és a kisebbek sem tudtak a nagyobbaktól tanulni. Az egyik épület 1964-ben, a másik 1985-ben készült, egyikben sem voltak szociális helyiségek a dolgozók számára, kicsik voltak a gyermekek öltözői és a játszóudvarok. A sajátos nevelési igényű apróságok nevelésére a pedagógusokat ugyan folyamatosan képezték, a megfelelő tárgyi eszközök azonban nem álltak rendelkezésre.

Az iskolában is az elavult épület, a költséges üzemeltetés és a helyszűke okozta a legnagyobb gondot, ami miatt a térségben egyedülálló művészeti oktatás nem tudott kiteljesedni.

Somogyfajszon óvoda és alapfokú művészeti oktatás működik, az előbbi eddig egy régi és gazdaságtalanul fenntartható épületben kapott helyet. A környező településeken Vésén és Mesztegnyőn található óvoda és általános iskola, míg további ovikkal Tapsony és Varászló rendelkezik. A szülők a legtöbb községben ragaszkodnak az intézményekhez, amelyek mindenhol maximális létszámmal működnek és egyre több hátrányos helyzetű kisgyermeket nevelnek.  

Az elnyert uniós támogatásból a böhönyei óvodát és általános iskolát, valamint a somogyfajszi óvodát újították fel.     

Az iskolában új közösségi tereket és tornatermet alakítottak ki. Ennek eredményeképpen a jövőben a gyermekek zongora, nép- és társastáncoktatáson vehetnek majd részt, de tanulhatnak festészetet, szín- és bábművészetet is. A művészeti nevelés mellett a beszerzett új eszközökkel kiteljesedhet a befogadó és kompetencia alapú oktatás, ami növeli a hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű diákok esélyegyenlőségét.

A böhönyei óvodát felújították és összevonták, míg Somogyfajszon egy teljesen új, 2 csoportszobás ovit építettek a régi helyére. Mindegyik épületben energiatakarékos és környezetbarát megoldásokat alkalmaztak, aminek köszönhetően jelentősen csökkenek majd az üzemeltetési költségek. A beruházások fontos elemeként megújultak a konyhák, ahova korszerű berendezéseket vásároltak. Emellett a korszerűsítések során gondoltak a nehezen vagy kerekesszékkel közlekedőkre is, hiszen végrehajtották a szükséges akadálymentesítést is.

Beszereztek számos benti felszerelést, eszközt és udvari játékot, amelyek segítségével a jövőben a nevelők könnyebben zárkóztathatják fel a kicsiket, valamint hatékonyabban felkészíthetik őket az iskolai életre.  

Az elkészült beruházás eredményeképpen a kistérségben egyedülálló intézményi központ jött létre, ahol a korszerű és modern környezet a művészeti oktatással párosulva jelentősen növeli az itt tanuló diákok versenyképességét.

Címkék: Böhönye, támogatás, pályázat, gazdaság