Az adóhatóságot 2007-től jogszabály kötelezi arra, hogy negyedévenként nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél száznyolcvan napon át 100 millió forintnál nagyobb adótartozást tartanak nyilván. A legújabban megjelent listából kiderül, hogy 2010 negyedik negyedévének végén összesen 1999 cég neve került be ebbe a körbe, azaz egy év alatt 18 százalékkal nőtt a százmilliókkal tartozók száma - olvasható a feketelista.hu hírportál összeállításában.

A regisztráció bevezetése óta megnégyszereződött a listán szereplők száma. 2007 első negyedévében még 470-en kerültek rá a névjegyzékre, tavaly év végén viszont számuk egy híján már elérte a kétezret.

A 2009. év végi 1988,9 milliárd forinttal szemben 2010. december 31-én 2308,8 milliárd forintra rúgott a cégek által felhalmozott adótartozás, vagyis egy év alatt 16,1 százalékkal növekedett. A hatalmas tartozás 92 százaléka a működő és nem működő gazdálkodók terhére írható. A helyzetet súlyosbítja, hogy az adós cégek többsége már nem működik; a listán szereplők 81 százaléka ugyanis felszámolás alatt áll, tartozásuk behajtása tehát igencsak kétséges.

A feketelista.hu a mintegy kétezer cég közül külön kiemelte azt a százat, amely a legtöbbször szerepel a szégyenjegyzékben. Az összeállításból kiderül, hogy a száz közül harminchét neve az első megjelenés óta negyedévenként folyamatosan, azaz tizenhatszor olvasható a listán.

Ezen a százas listán egyetlen somogyi cég nevét találtuk meg: a siófoki Serenia Befektetési és Idegenforgalmi Zrt. tizenötödször szerepel a listán.

 

Címkék: adótartozás, adóhatóság, feketelista, gazdaság