Cél a felkészülés az aktuális munkákra, vagyis a gazdálkodók ingyenes tanácsadással való ellátása az egy napja kezdődött e-monitoring, majd a rá következő egységes kérelmek elektronikus benyújtására – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Február 15-16-17-én regionális tanácsadói értekezletet tartott és tart a Magyar Agrárkamara. A Gazdálkodói Információs Szolgálat 202 tanácsadója számára egy-egynapos felkészítést tartanak Debrecenben, Szentesen végül Balatonszemesen. A regionális értekezletek fő témái a most kezdődő monitoring adatszolgáltatással kapcsolatos részletek tisztázása, átbeszélése, továbbá a második negyed év jelentős feladatának, azaz az egységes kérelem beadásával kapcsolatos teendők áttekintése. Mindemellett tájékozódnak a tanácsadók a kölcsönös megfeleltetés gazdálkodókat érintő 2011. évi változásairól, valamint az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) hatályba lépő minimumkövetelményeiről, illetve az ezzel kapcsolatos változásról.

Mindez azért fontos, mert egyre szélesebb gazdálkodói kört érint például az e-monitoring adatszolgáltatás, mely 2011-ben már 39 támogatási jogcímre terjed ki, azaz aki ilyen támogatást vett, használt fel, annak kötelező az adatszolgáltatás. Az évről évre ismétlődő egységes kérelem beadása mintegy 180 ezer gazdálkodót érint. Mindkét esetben már kizárólag elektronikus úton, tehát internet felhasználásával lehet az ügyintézést elvégezni. Ez még sok gazdálkodónak okoz nehézséget, ezért fontos, hogy a tanácsadók felkészüljenek a közreműködésre. Tavaly már több mint 65 ezer gazdálkodó vette igénybe a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadói segítségét.

Címkék: Magyar Agrárkama, gazdaság