Évente több ezer kátyú keletkezik, ezek jelentős része a csapadékos időjárás és a fagy miatt ezekben a hónapokban jön létre. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordul, hogy egy jármű megsérül az úthibák, gödrök miatt. Ilyenkor az út fenntartója felel a kárért, viszont azok, akik Casco biztosítással rendelkeznek, akkor is számíthatnak kártérítésre, ha a fenntartóval nem sikerül rendezni a problémát.  

A fagypont körüli hőingadozás és a csapadék miatt állandó probléma a kátyúk megjelenése az ország útjain. Az utak fenntartói télen is javítják a kátyúkat, ilyenkor hideg aszfalttal burkolják a gödröket.

Nehézséget okoz ugyanakkor, hogy mínusz öt fok alatt, illetve vizes úton nem tudnak aszfaltozni, ezért tavaszra sok úton szinte egymást érik a kátyúk.

- Különösen sötétben és esőben sérülnek gyakran a járművek, hiszen egy-egy pocsolya akár mély kátyút is rejthet. Ha megtörtént a kár, mindenképpen érdemes bejelenteni az út fenntartójánál. Amennyiben a károsult saját Casco biztosításának terhére szeretné rendezni a kárt, például mert nem bizonyítható egyértelműen a káresemény oka, akkor a saját biztosítója felé jelentheti be az eseményt - mondta Kaszab Attila az egyik országos kereskedelmi bank üzletág vezetője.

Címkék: Kaszab Attila, kátyú, kár, baleset, autó, bank, gazdaság