Házi töpörtyűt és még májas kolbászt is lehet itt kapni. De van zselici méz, pirospaprika, és házi szilvalekvár, ami Szennában termett egy bio-gyümölcsösben. 10 éve kezdték a termesztést, azóta kikísérletezték a legjobb ízeket.
Búsné Fokvári Katalin, a szennai Zselici Nap-tár Családi Ökogazdálkodás, tulajdonosa reménykedik, hogy lesz igény arra, hogy házi készítésű, és vegyszermentes élelmiszert vegyenek az emberek.
Egyre nagyobb az igény a helyben termelt árura - mondja a bolt vezetője. Pintér János elmondta:  a térségben élő őstermelők által előállított, megtermelt finomságokat találják meg a vásárlók a boltban.

A kaposvári piacon is hamarosan megnyílik a Kaposvári Áruk Boltja. Ebben árulnak majd helyi kenyeret, tejet, cukrot és zselici mézet is. A piacon lehet egyébkén a legtöbb magyar terméket kapni a megyében, sokan csak azt árulnak.
Mégis a magyar fokhagymára például általában vadászni kell a boltokban.
Nemcsak a gazdáknak, hanem magunknak is jó teszünk, ha helyi terméket veszünk.
Bozzay György, a kaposvári piac vezetőjétől megtudtuk: ezek a termékek vegyszermentesek, ehetők, ízük aromájuk utolérhetetlen, a hazai földnek a terméke.
Drasztikusan csökkent az elmúlt években a somogyi termékek mennyisége. A fontosabb zöldségfélékből fele annyit termeltek 2009-ben, mint 2005-ben. Szőlőtermés mennyisége is 10%-kal csökkent. Almából és kajsziból tudtak jóval többet eladni. Szarvasmarhából, sertésből és tyúkfélékből is egyre kevesebbet tartanak Somogyban. Több tízezerrel csökkent az állomány.
A gazdák érdekvédője azt mondja: sok faluban eltűntek az őstermelők.
Szabó Tamás, a MAGOSZ megyei elnöke szerint sok helyen a kertek elhanyagoltak, már annak is örülni kell, ha egyáltalán lekaszálják. Mindenképpen üdvözlendő egy olyan kezdeményezés, amely lehetőséget ad a helyi termékeknek, őstermelőknek.
A kormány is több intézkedést tervez vagy már bevezetett a magyar gazdák érdekében, tavaly ősztől például ők is lehetnek iskolai menzák beszállítói.

Címkék: őstermelők, termékek, boltok, gazdaság