Somogy korábbi vezetése már 7 éve végigjárt több romatelepet a megyében, és segítséget ígért. De csak ezt az egyet, a táskait sikerült felszámolni. Pályázati pénzből kaptak négy új házat, 18 roma költözhetett be új otthonába. Az egyik táskai férfi azt mondja: most már lepusztulak a házak. Fekete a kosztól a konyha, a fürdőszoba pedig szeméttárolóként szolgál a lakásban. A lakók többsége már a közüzemi díjakat sem tudja fizetni -mondja Gadányi István,  polgármester. Hozzátette: részben a vizet szűkítették, vízdíjat nem fizetnek, az áramnál kártyás megoldást sikerült létrehozni. Amennyit fizetnek, annyit fogyasztanak.

A helyi roma kisebbség elnökét is elkeseríti az ottlakók hozzáállása. Miklovics Árpád szerint úgy kellene megkapniuk a lakásokat, hogy nyilatkoznának, rend lesz itt a házban és körülötte, megbecsülik, amit kapnak, hisz ez nagy lehetőség nekik. Zákányban 50 millió forintból szüntették meg tavaly a cigánytelep egy részét. Somogyban csaknem 50 településen várnak a romatelepek felszámolásra.

A megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Berényi László azt mondja: a nagyatádi, a barcsi, a dél-somogyi rész az a terület, ahol tombol a cigányszegénység. Örömmel fogadák a kormány új programját. Szerinte sokkal több kell, mint pénz a házakra. Berényi László szerint fel kell készíteni az ottlakókat, hogy a háznak vannak rezsi kötelezettségei, ezt fenn kell tartani. Ehhez párosul a foglalkoztatási program, hogy egy olyan típusú beosztási rendszerre tanítsa a résztvevőket, ahol ezekre figyelnek.

A tervek szerint a lakhatási támogatás programjába csak olyanok kerülhetnek be, akik dolgoznak, illetve közmunka programban vesznek részt, sőt még az iskolai átlagát is nézik a gyerekeknek. A kormány programját most dolgozzák ki.

Címkék: putri, cigány, roma, gazdaság