A lakosság negyede kifejezetten a kisboltokban vásárol. Somogyban egyébként 7 év alatt 1000-rel csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma. Szakemberek szerint amelyek megmaradtak már túlélték a válságot.

A legtöbben a hétvégi bevásárláskor az akciós élelmiszereket keresik a hipermarketekben. A vásárlók többsége még mindig a hiper és szupermarketekben költ a legtöbbet. Harmaduk hetente többször is vásárol itt. A kisebb önkiszolgálókban a lakosság negyede költ. Diszkontokban kicsivel kevesebben, nagykereskedésekben és nem önkiszolgáló boltokban csupán néhány százalék vásárol. -derült ki a GFK legfrissebb felméréséből.

A kisboltokat az eladók személyes jelenléte és a friss árukészlet teszi vonzóvá. Vannak, akik csak itt vásárolnak.A boltvezető azt mondja: egyre többen csalódnak a mulikban. Ez pedig növeli a kisboltok népszerűségét.

- Az emberek egyre jobban megkedvelik a kisboltokat, mert jobban megbíznak egy állandó személyzettel dolgozó és napi kapcsolatban lévő eladóban, mint egy gyakrabban cserélődő ismeretlen eladókörrel - tette hozzá Stikl Gábor a Piramis üzletvezetője.

Az elmúlt években egyébként Somogyban a szupermarketek száma 10-szeresére nőtt. A Balaton-parton például 10 új áruház épült. A kisboltok száma pedig 20%-kal, azaz csaknem 1000-rel csökkent. Szakemberek szerint ez a folyamat megállt. A kistelepüléseken például egyre jobban működnek a kisebb üzletek.

- Nyilván ha 20 km-re vagy ennél hosszabb útra kell beautózni itt már elgondolkodik a vásárló, hogy a napi bevásárlásnál ezt megtegye -e, vidéken javult boltok túlélési képessége - mondta el Gulyás Árpád a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke.

Az Új Széchényi terv keretében gép és eszközbeszerzésre, környezetminőség és irányítási rendszerek kiépítésére is nyerhetnek támogatásokat az üzletvezetők. Ezzel a kisvállalkozások helyzetét javítaná a kormány. 1 és 4 millió forint közötti támogatást kaphatnak.

 

 

Címkék: személyzet, kisboltok, hipermarket, élelmiszer, vásárlás, gazdaság