Kisebb tavakká alakultak a Segesd környéki erdők. Évtizedek óta nem volt itt ennyi csapadék. Csak itt, a terület több mint harmadát, 800 hektárt borít belvíz. Tavaly télen még a nagy hóban is tudták a vadakat etetni.Most azonban megközelíthetetlenek az etetők. Emiatt új etetőhelyeket kellett kialakítani.

- A vad ezeket a helyeket könnyen megtalálja, ha nyugodtan van hagyva, használja is. Kétnaponta hordjuk ki a takarmányt a területre a téli időszakban - mondta Kapronczai Tamás fővadász.

Az egybefüggő hatalmas víz miatt külföldi vadászcsoportokat is vissza kellett mondaniuk. Az egyik legjobb vadászterületen ez több milliós veszteséggel járhat.  Hajtáskor ugyanis beszakadhatnak és sérülhetnek a jégtől a nagyvadak. A most született kismalacok pedig vízbe fulladhatnak.

A vadászatok elmaradása miatt a kilövési terv teljesítése is veszélybe került. A 8600 vadkilövés 70 százalékánál tartanak.

- A vadászati szezon az február 28-ig tart. És ezmiatt ha ilyen okok miatt nem tudjuk teljesíteni a feladatainkat, akkor számíthatunk arra, hogy a nem teljesülés miatt esetleg vadászati bírságot fogunk kapni a vadászati hatóságtól - mondta Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető.

Hasonló belvíz borítja a lábodi területet is, de az ár itt levonulóban van. A HM kaszói területének egy része azonban továbbra is vízben áll.

Címkék: Varga Gyula, Kaproczai Tamás, belvíz, Sefag, gazdaság