Több ezren kóstolgatták a hurkát tavaly novemberben Szennában. A környéken a falusi turizmusból élőknek ez volt az egyetlen jó hétvégéjük. Korábban a panzióban egymásnak adták a kilincset a vendégek. Most minden jelentkezés nagy kincs. Ágnes több mint 20 éve fogadja a vendégeket. Még soha nem volt ilyen rossz éve, mint a tavalyi. A tizedére esett vissza a forgalom.

- Nem volt egy hetes vendégünk, hétvégére jöttek csak, de nagyon nagyon kevés vendég volt. Mindenki hozta a kis szendvicsét, úgyhogy látszik, hogy az embereknek nagyon kevés a pénzük - mondta Miszlang Jánosné a szennai Ágnes Vendégház tulajdonosa.

Kaposváron is szinte csak a rendezvények idején volt teltház a szállókban. Ebben a panzióban jó a helyzet, 75%-os volt az éves kihasználtság.

- Nekünk érdekesen alakult azért, mert az üzleti partnerek azért jönnek, és a városban nagyon sok cég van akiknek külföldi partnereik vannak, ők itt vannak a szállodánkban. Turizmus szempontjából nem mondhatjuk el ugyanezt - mondta Bordás Tibor a Fogadó a Bárányhoz vezetője.

Ez az egész megyére igaz. A Turizmus Zrt. adatai szerint a tavalyelőtti mélyponthoz képest 2010-ben még annál is kevesebben fordultak meg Somogyban. Majdnem 9%-os volt a visszaesés. A régióban viszont enyhe, 3%-os emelkedés volt tapasztalható. Pécset és a Balatont látogatták meg legtöbben. Aki viszont az itteni térségbe érkezett, az csak átutazóban volt itt. Legfeljebb egy-két napot maradt. A Balatonra is évente inkább többször jönnek a turisták, de csak hosszú hétvégékre.

- Ugyan vendég létszámban már 2007-hez, 2008-hoz képest viszonyítva nem nagy a különbség, visszafelé mászogatunk, ami nem jó, hogy árban sajnos nem ott tartunk, ahol kéne, hogy tartsunk - mondta Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgató.

A vendégek ugyanis szinte kizárólag az akciókat keresték. A szállásadók árbevétele majdnem 30%-kal volt kevesebb, mint néhány évvel ezelőtt.

Címkék: vendéglátás, Bordás Tibor, Hoffmann Henrik, Siófok, turizmus, gazdaság