Jól haladnak a boglári rendelőintézet felújításával és bővítésével. Komplex járóbetegrendelés lesz itt, egynapos sebészettel és különleges röntgen-diagnosztikával. 10-12 ezer ember ellátása válik modernebbé. Novemberre készül el, a beruházás több mint félmilliárd forintba kerül. Emellett nagyszabású turisztikai fejlesztést is tervez a város. Az első részét idén elkezdik: felújítják a Kék Kápolnát és a környező Szent Erzsébet parkot.

- A Körmendi család temetkezési kápolnája volt az egész dombterülettel, aminek az érdekessége az, hogy itt találták meg hiteles ásatással Árpád-kori templomromunkat - mondta Vásárhelyi Tibor a balatonboglári önkormányzat referense.

A beruházás második részében a platán strand újul meg jövőre. Új sétányokat alakítanak ki, ilyen lesz. A strandon egy élményfürdő és egy vízi játszótér is épül csónakázó labirintussal, "Magyar Tenger" népmese és játszókerttel. A turisztikai beruházás is félmilliárd forint, aminek nagy részét már megnyerték pályázaton.

Magánvállalkozó újítja fel az életveszélyessé vált gömbkilátót. A Várdombon egy kalandpark is épül, a fogadóépület alapja már kész. Itt lesz a zorbpálya, lejjebb pedig a szárazbobpálya. Az önkormányzati beruházásokra 150 millió forint önerőt kell biztosítania a városnak. Ezt már korábban megteremtették a kötvénykibocsátással. De takarékoskodniuk kell.

- Ezt a költségvetésben végső soron úgy tudtuk összerakni, hogy a költségvetés tervezetében nem szerepel az intézmények csorbítása, szolgáltatások csökkentése, és a város adófizetőinek sem kell több adót fizetnie - mondta Mészáros Miklós polgármester.

Idén 183 millió forint hiánnyal számol az önkormányzat. A dologi kiadások csökkentésével 30 milliót spórolnak a tervek szerint, és 9 embert elbocsátanak. Ezzel további 20 millió forintot takarítanak meg. Működési hitel felvételét is tervezik. Erről csütörtökön döntött a képviselő-testület.

Címkék: Mészáros Miklós, Vásárhelyi Tibor, Balatonboglár, gazdaság