Decemberben Kerekiben fa dőlt egy munkásra, aki szerződése szerint fát vágott a község futballpályáján. A 25 éves helybeli férfi súlyosan megsérült. Tizenkét métert zuhant egy munkás januárban a kaposvári Raktár utcában. Egy épülő üzemcsarnokban dolgozott, de a létra elcsúszott. Fejsérülést szenvedett. Tavaly februárban egy segédmunkás zuhant le a tetőről egy bonnyai épület bontása közben. Később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Munkáltatóját el is ítélték. Tavaly összesen 4 halálos munkahelyi baleset volt a megyében. Építőipar, feldolgozóipar és mezőgazdaság  – még mindig ezeken a területeken van a legtöbb gond. Bár a munkavédelemre jobban odafigyelnek - ez a folyamatos ellenőrzésnek köszönhető - véli a szakember.
Biczó Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve megbízott igazgatója szerint az év során kicsit javult a védőeszköz ellátottság a munkáltatóknál, a használatával azonban még akadnak problémák a munkaterületeken.
Ezért helyszíni bírságot többet szabtak ki. Viszont kevesebb volt a munkavédelmi bírságok száma és összege is tavaly, mint tavalyelőtt. A szabálysértési bírságok száma és összege is csökkent.
Tavaly áprilisban vezették be az egyszerűsített munkaszerződés alkalmazását a korábbi kiskönyv helyett. Ez főleg a mezőgazdaságban jelentett könnyebbséget, és a kevesebb papírmunkának meg is lett az eredménye.
Agócs Lajos, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Munkaügyi Felügyelősége megbízott igazgató-helyettese elmondta: jelentősen javult a helyzet, az előző években a kiskönyvvel foglalkoztatottaknál volt olyan időszak, amikor a 70-80%-ot elérte a szabálytalan foglalkoztatás, jelenleg ez 30% alatt van.
Ez megfelel a többi területen tapasztalható szabálytalan foglalkoztatási aránynak. Az ellenőrzések száma és a kiszabott bírság összege egyébként itt is csökkent a 2009-eshez képest. Csaknem 60 millióval kevesebb büntetést szabtak ki. Az ellenőrzött munkáltatók közül viszont tavaly is 70% volt szabálytalan, akárcsak 2009-ben.
Idén sokan érdeklődtek az új munkabaleseti jegyzőkönyvről, amit idén januárban vezettek volna be, ez azonban csak 2012-ben történik meg.

Címkék: foglakoztatás, bírság, baleset, munka, gazdaság