Ez utóbbiból bőséges választékot találtak a kiállítók standjain. Az ínyencek pedig válogathattak az édes finomságokból: a legkülönlegesebb mézekből, különféle süteményekből is.

Nagy érdeklődés kísérte a meghívott szakemberek előadásait is – bár ezeken nem csak jó híreket hallhattak a méhészek.

Bögréné Bodrogi Gabriella, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt: a következő évek kedvező időjárásával változhat a méhészek helyzete. A kormányzat igyekszik a stabilitást megteremteni az ágazatban. A Méhészeti Nemzeti Program keretében a korábbinál mintegy 200 millió forinttal több pénz fut az ágazatnak 2011-ben. Az idei évtől három esztendőn át évi 1,2 milliárd forintot tudnak a méhészek támogatására fordítani, ekkora összeg még sohasem állt rendelkezésre. A közösségi támogatás mintegy 15 célprogramot foglal magában, az ismeretterjesztéstől az oktatásig, a védekezéstől az eszközvásárlásig, a szaktanácsadói hálózattól a kutatásig. Attól pedig nem kell félniük a magyar méhészeknek, hogy nem lesz kereslet az aranyló hazai méz iránt. Az Európai unióban nemcsak a magyar méz vált fogalommá – hiszen a közösség méztermelésének 50-60 százalékát adja hazánk, – hanem a magyar méhészek imázsa is nagyon fontossá vált. Magyarország uniós elnöksége idején Méhész Dossziét nyitnak, így fél év alatt az egész közösség áttekintheti mindazt, amit a magyar méztermelésről tudni lehet.

Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke szerint felemás évet zártak a méhészek. A méz felvásárlási ára rekordmagasságba emelkedett ugyan, de a terméseredmények nagyon alacsonyak voltak. A szokásosnak egyharmada lett a termés, szinte minden mézfajtánál jelentős a csökkenés. Ráadásul a szeszélyes időjárásnak köszönhetően a méhek nagyon rossz állapotban kerültek betelelésre, immunrendszerük legyengült, nagy esély van arra is, hogy a szokásosnál nagyobb arányban pusztulnak el a különféle betegségek következtében.

Az időjárás pedig nem ígér túl sok jót, legalábbis Hajnal Kára szerint. A PTE egyetemi adjunktusa a klímaváltozásról szólva kiemelte: ez a méhek, a méhészek életére is súlyos kihatással lehet. A legfontosabb, tavaszi időszak mindössze néhány hétre rövidült, felborult az egyensúly. Vagy korábban rajzanak ki a méhek, amikor még nincsenek virágok, vagy fordítva: kinyílnak a virágok, de még nincsenek kint a méhek, amelyek beporoznák őket. A kilátások nem jók: árvizekre, viharokra kell számítani, a méhlegelők minősége csökken. El kell felejteni a régi megoldásokat, és újakon kell gondolkodni, például tudatosan olyan telepítéseket kell létrehozni, amelyek akár egész évben garantált minőséget tudnak hozni.

 

Címkék: klímaváltozás, méhészek, termés, támogatás, gazdaság