A Vállalkozói Negyed információi szerint  a szervezet tizenkét taggal alakult, és a régió több mint félezer falusi vendéglátójából négyszázötvennel tart kapcsolatot. A klaszter működésére jövő év novemberéig negyvenkétmillió forintot költhetnek, ebből harmincnégymillió forintot európai unós forrásból, pályázati úton nyertek. A szervezet célja, hogy szakembereik segítségével hozzájáruljanak a falusi vendéglátó vállalkozók sikeres működéséhez, bevételeik növeléséhez. A tevékenységeik között egyebek mellett adótanácsadás, könyvelési tanácsadás, képzések és marketing is szerepel.
Szabó Géza, a klaszter elnöke hangsúlyozta: szeretnék, ha a falusi szálláshelyek iránt érdeklődők minél nagyobb számban választanák a dél-dunántúli vendégfogadókat. Gazdag gasztronómiai kínálat, kiváló minőségű borok és fesztiválok, kulturális programok várják az érdeklődőket, s ezt meg is kell mutatni. Egyedi még a Dél-Dunántúlon, hogy itt működik a legtöbb minősített ökoporta, szám szerint harminckettő. Ezek közvetlen közelében védett természeti értékeket csodálhatnak meg a vendégek. Az elképzelések szerint fél év múlva egészségporták, egy év múlva pedig gyermekbarát porták is lesznek. Előbbiek illat- és aromaterápiákkal, utóbbiak veszélymentes környezetben, gyerekek szórakoztatását szolgáló élményelemekkel várják a turistákat.
Országosan összesen mintegy hétezer-ötszáz család foglalkozik falusi vendéglátással. Ők 2008-ban még egymillió vendégéjszakát regisztráltak, ez azonban 2009-ben és 2010-ben tíz százalékkal, kilencszázezerre csökkent. Hozzátette: a Dél-Dunántúl több mint félezer falusi vendéglátója 2008-ban százezer, tavaly és tavalyelőtt kilencvenezer vendégéjszakáról számolt be.

Címkék: porták, falusi, szakmai, turizmus, gazdaság