A Dél-dunántúli Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (2011. januártól Somogy Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség) munkatársai a tavalyi évben a régióban 27 országos átfogó és 2 helyi kezdeményezésű vizsgálatban vettek részt, melynek keretében 5620 hatósági ellenőrzés történt. Ezzel túlteljesítették a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által kötelezően előírt vizsgálati elvárásokat. A tapasztalataik szerint a feltárt hiányosságok száma csökkent az előző évihez képest. Míg 2009. évben 2668 ellenőrzés tárt fel hiányosságot, addig 2010. évben 1679 ellenőrzés végződött szankcionálással, ami 37%-os csökkenést mutat.. A megállapított hiányosságok súlya is kedvező tendenciát mutat, egyre kevesebb a súlyos szabálytalanság.
A cél továbbra sem a bírságolás, hanem a megelőzés - áll a felügyelőség által kiadott tájékoztatóban. Tavaly 906 esetben elégséges volt a felügyelőség felhívása a hibák kijavítására, így nem volt szükség bírsáhatározatra. A termékbiztonság terén végzett vizsgálatoknál 62 esetben talált a felügyelőség olyan terméket, melynek forgalmazását meg kellett tiltani, különösen a műszaki, ruházati termékek illetve játékok körében. Szolgáltatásokat 230 esetben ellenőriztek a felügyelők, melynek során 86 esetben került sor szankció alkalmazására mutatványos berendezés, taxi szolgáltatás illetve utazással egybekötött termékbemutatók esetében. A vendéglátóegységek vizsgálata különösen a nyári idegenforgalmi szezonban kapott prioritást illetve a kistelepüléseken egész éven át tartó ellenőrzések folytak italboltokban, élelmiszer üzletekben.
523 reklámot (pl. szórólap, újság, közterület, elektronikus média) vizsgált a hatóságunk, melyből 84 reklám esetében került sor jogsértés megállapítására, így a kifogásolási arány 16 % volt.
Vannak olyan területek, amelyekre továbbra is kiemelt figyelmet fordít a felügyelőség. Ilyen például az az elektronikus kereskedelem,  az utazással összekötött árubemutatók, a fogyasztók – különösen az idős korúak - megkárosítása, fiatalok dohány és ital termékekkel történő kiszolgálása, az életre, testi épségre, egészségre veszélyes termékek felderítése, forgalomból történő kivonása.

Címkék: áruk, felügyelők, fogyasztóvédők, ellenőrzés, gazdaság