Óvodásoknak készül az uzsonna a somogysárdi iskola konyháján. Közmunkások is dolgoznak itt. Februártól 8 millió forintból több mint 60-an dolgozhatnak majd. 220-nál is többen várnak munkára.

- A lovasbázis bezárásával, ami 3 évvel ezelőtt történt, a munkanélküliségi rátánk az eléggé megnőtt Somogysárdon. Tehát most olyan 30-35 százalékos, a munkanélküliségi arányunk, sajnos - mondta el Fentős Zoltán somogysárdi polgármester.

Országosan 16 milliárd forint jut a közmunkaprogramra. A legtöbb a leghátrányosabb helyzetű megyékre. Így például Somogy belső részére. A megye kis településein tavaly már 60 százalékkal többen dolgoztak a közmunka programban, mint egy évvel korábban. És duplájára nőtt a bérekre kifizetett összeg is, tavaly több mint 1 milliárd forint volt. Kaposváron tavaly több mint 1100 közmunkás dolgozott. A legtöbben évek óta vártak a lehetőségre. A következő hónapokban a kaposvári önkormányzat több mint 1600 embernek adhat 4 órás munkát, ha a munkaügyi központ támogatja pályázatukat.

- Hisszük, hogy a munka mindennek az alapja. Ha munka van, akkor minden van, és a város szeretné megteremteni a lehetőséget mindazok számára, akik akarnak és tudnak dolgozni, hogy el is tudjanak helyezkedni - mondta el Répás Orsolya a kaposvári városháza szóvivője.

És már egy új pályázat benyújtását is tervezik. Ahol egy évig, 6-8 órában dolgozhatnának a munkanélküliek. A Sefag Zrt. is indít közmunkaprogramot idén, 110 embernek adnak munkát.

Címkék: Fentős Zoltán, Répás Orsolya, Sefag, Somogysárd, közmunka, gazdaság