szja

Majdnem két kézen meg lehet számolni, mennyi embernek van Pamukon munkahelye. A polgármesteren, az alpolgármesteren és a falugondnokon kívül két vállalkozó van a településen és hat közmunkás.

- Mivel a falu elég kis lélekszám, sok a nyugdíjaskorú és az aktívkorúak közül is nagyon sokan vagy álláskeresőin vagy bérpótlón vannak - mondta el Pamuk alpolgármestere Kocsis László.

Jutában jobb a helyzet. Bár ez is egy alvó település, de akár a dolgozók pihenőhelyének is nevezhetjük. A jutai aktív munkavállalók többsége ugyanis Kaposváron dolgozik.

- A bankok és az államigazgatás intézményei jelentős fizetőkeresletet jelentenek, és itt megmaradtak azok az üzemek, amelyek túlélték a különféle gazdasági válságokat - tette hozzá Juta polgármestere Hivatal Nándorné.

Kaposváron és környékén valamint a Balaton-parton a legjobb a helyzet Somogyban. Itt jut a legtöbb személyi jövedelemadó befizetés egy lakosra. Egy Siófok környékén élőre kétszer annyi jut, mint egy lengyeltóti térségében élőre. Ez azt jelenti, hogy a Balaton és Kaposvár környékieknek van inkább munkája, és többet is keresnek, mint a más területen élők.

A megyék rangsorában Somogy az utolsó harmadban helyezkedik el. Ezen a térképen jól látszik, hol van a legtöbb SZJA befizetés az országban. Minél sötétebb kék az ábra, annál jobb a helyzet. Azaz Budapestről háromszor több adó folyik be, mint Lengyeltóti környékéről.

Címkék: Pamuk, állás, rangsor, falu, munkahely, Kaposvár, gazdaság