Gazdaság akkor alakult ki Somogyban, amikor a 70-es években fővárosi cégek leányvállalatokat hoztak itt létre. A nagyok tönkrementek, helyettük sok kicsi jelent meg. A gazdasági válság szinte mindegyiküknél okozott valamilyen visszaesést.

Egy év alatt 26%-al nőtt a fizetésképtelen cégek száma a megyében. A vállalkozások többsége ugyanis már a válság előtt is hitelből tartotta fenn magát. Ezeket a kölcsönöket mára felélték és törleszteni sem tudnak. Járulékot, adót sem fizetnek.

A legtöbb adóvégrehajtást két dombóvári cég ellen hajtották végre. Három év alatt 26-szor keresték meg őket. Az országos top százas lista első hat helyezettje közül három somogyi. Felszámolási eljárást legtöbbször a hitelezők indítanak.

- Megalakul 500 ezer forinttal, és arra játszik, hogy minél több tartozást összegyűjtsön és utána eltűnik, netán hagyja magát felszámoltatni - mondta Dr. Gálosi Vera, felszámolási jogász.

Felszámolást leggyakrabban Kft.-k és Bt.-k ellen indítanak. A körbetartozás a legfőbb ok.

- Rengeteg olyan vállalkozás van, ahol jogosan kiállított számla alapján követelés áll fönn valami megrendelőjével szemben, de reménytelenné válik a tartozás behajtása és ez egy nagymértékű kötrbetartozást eredményez, és ez esetben olyan vállalkozások is felszámolás alá kerülhetnek, akik egyébként erre nem szolgáltak rá - tette hozzá Dr. Gálosi Vera.

Az elmaradottabb térségekben több cég ment csődbe. A megyei rangsort Szabolcs-Szatmár-Bereg vezeti. Itt két év alatt a vállalkozások majdnem 13%-át számolták fel. Somogy a 7. a listán. Ez azt jelenti, hogy a megye 11800 cégéből több mint 700 adta be a kulcsot az elmúlt két évben. Gazdasági szakemberek szerint nem csoda, hogy ide jutottunk.

- Igazán mélyen nem figyeli a belső gazdasági eseményeket, amelyek egy vállakozás fennmaradását mindenképpen stabillá teszik. Ilyen az, hogy nagyobb mértéket vesz ki a vállalkozásból - mondta Pintér György finanszírozási menedzer.

A cégek gyakran abban is hibásak, amikor nem megfelelő könyvelőt választanak, vagy nem fogadják meg tanácsukat.

Címkék: Gálosi Vera, Pintér György, finanszírozás, APEH, gazdaság