A pi-vízzel, stresszmentesen nevelt malacok igazi újdonságnak, innovációnak számítottak 4 éve. Hasonló kezdeményezés nem sok van a megyében. Az iparkamara kérdőívben mérte föl nemrég, hogy tagjai mennyire foglalkoznak ezzel.

- A vállalkozások innovációs tevékenysége igen gyenge és ezt mutatja az is, hogy a kutatásfejlesztésre, innovációra a nettó árbevételük mintegy 0 és 0,5 % közötti részét költik és ez sajnos nagyon elmarad mind az országos, mind az eu-s átlagtól - mondta Németh Krisztina, szolgáltatási vezető.

A vállalkozók a tőke hiányát érzik a legnagyobb gondnak az iparkamara szerint. Sitányi László a regionális fejlesztési ügynökség egyik vezetőjeként a gyakorlatban szembesült azzal, hogy az innováció nem nagyon működik a Dél-Dunántúlon. Ezen a térképen például az látszik, hogy a régió északi területein, a Balatonhoz közel szinte nem is jutott az utóbbi években az innovációs célra kiírt pályázatokból. A javát főleg Pécs és környéke szippantja el.

- Informatikai fejlesztésekre és ezeknek az innovációfejlesztésére pályáztak a legtöbben. A második nagyságrendű pályázati cél az az egészségügyi pályázatok voltak, tehát elég sokan pályáztak a gyógyturizmus, a gyógyászat fejlesztésére, a gyógyászati innovációra - mondta Kocsis Tamás a regionális innovációs ügynökség ügyvezető igazgatója.

Idén azonban a pályázati forrásokat befagyasztották, így még pénz sem volt. A kutatás szerint azonban nem az a lényeg.

- Nemcsak a támogatás fontos, hanem az emberi kapcsolatok is fontosak, amit ugye társadalmi tőkének nevezünk, aminek az egyik legfontosabb alapja az emberek és az intézmények között meglevő bizalom - mondta Sitányi László a regionális fejlesztési ügynökség cégmenedzsment igazgatója.

Enélkül ugyanis nem épülnek ki azok a hálózatok, amik a fejlesztést segítik - derül ki a kutatásból. Ez már az egyetemeken így van. A megoldás egyébként a szemléletformálásban rejlik - véli a szakember. Már az iskolában fel kellene készíteni a halllgatókat arra, hogyan tudják új ötleteiket kidolgozni és azokat megvalósítani.

Címkék: fejlesztési ügynökség, Kocsis Tamás, Németh Krisztina, Sitányi László, fejlesztés, gazdaság