A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint erről lehetőségről a dolgozókat a munkaadók tájékoztatják, de a munkavállalóknak kell nyilatkozatot tenni. Ezt természetesen később, akár év végéig is megtehetik. A nyilatkozat formája nem kötött, de az adóhatóság honlapjáról letölthető egy dokumentum, ami talán a legmegfelelőbb.
A munkavállalóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy hány kedvezményezett eltartott után igénylik családi adókedvezményt. Nyilatkozni kell az eltartottakról is: azokról a személyekről, akik után nem jár családi pótlék vagy rokkantsági elllátás, és családi adókedvezmény sem, de az adó kiszámításakor figyelembe veszik.
A kedvezményezett eltartottak után járó adókedvezmény összegét igénybe veheti csak az egyik szülő is, de meg is oszthatják egymás között. Azonban mindkét szülőnek nyilatkoznia kell erről a munkahelyén.
Egyébként egy vagy két gyermek esetén gyermekenként 62 500 forinttal csökken az adó alapja, gyermekenként 206 250 forint után nem kell adót fizetni, aki pedig három kiskorú gyermeket nevel valaki, az adó alapja már több mint 618 ezer forinttal csökken.

Címkék: adóalap, kedvezmény, család, adó, gazdaság