pályazat

Szépülő belvárosok, felújított intézmények. Ezekkel a beruházásokkal nőtt a somogyi városok értéke. Kivéve Siófoké. A nyilvántartási érték szerint csökkent a tényleges vagyon. A legnagyobb mértékben a megyeszékhely tudott gyarapodni. Kaposvár vagyona megközelíti a 80 milliárd forintot. De Marcali és Nagyatád is 1-1 milliárd forintnyi értékkel gazdagodott az elmúlt években. Nagyatád vagyona 14 és fél milliárd forint. Tehát ekkora érték van az önkormányzat kezében. Ebből 3 milliárd forint olyan ingatlan, amit bármikor el lehet adni.

- Minden évben egy értékcsökkenést kell figyelembe venni, amortizációs, értékcsökkentési mutatót, ami gyakorlatilag csökkenti a vagyonnak az értékét - mondta Ormai István Nagyatád polgármestere.

Marcali vagyona meghaladja a 17 milliárd forintot. Ebből 3 milliárd forintnyi ingatlan azonnal értékesíthető.

- Tehát akár tulajdoni részekbe, cégekbe vagy pedig olyan ingatlanok, amelyek a város belterületén közművesítettek és jó áron eladhatók - mondta Sütő László Marcali polgármestere.

Kaposvár vagyona néhány év alatt 16 milliárd forinttal nőtt. A polgármester szerint ez látszik is. Hozzátette: kevés város tudott gyarapodni az elmúlt években.

- A nagyfokú előző éveket jellemző kormányzati elvonások arra ösztökélte őket, hogy a lehető legtöbb mindenüket eladják. Mi ezzel szemben gyarapodtunk és beruháztunk és fejlesztettük - mondta Szita Károly Kaposvár polgármestere.

Siófok felhalmozott vagyona jelenleg több mint 55 milliárd forintot tesz ki.

- Ennek különböző összetételei vannak. Ez nyilvántartási érték, azért jelzem, tehát ha lenne egy tényleges vagyonleltár, valószínű akkor ez százmilliárdokat is elérhetne - mondta Balázs Árpád Siófok polgármestere.

A polgármesterek azonban azt is elmondták: a fejlesztésekhez hiteleket kellett felvenniük, és kötvényt bocsátottak ki. Így tudták a támogatásokhoz az önrészt biztosítani. A négy településnek összesen több mint 30 milliárd forint adóssága van.

Címkék: Sütő László, vagyon, Ormai István, Balázs Árpád, városok, Nagyatád, Marcali, Siófok, Szita Károly, gazdaság, Kaposvár