Nincs olyan ember, akit a januártól életbe lépett változások ne érintenének. A kaposvári Videotonban például 1400-an dolgoznak. Többségük szakmunkás. Érinti őket a januártól  havi 78 ezer forintra emelt minimálbér. Egy ott dolgozó azt mondja: örülnek az emelésnek, bár nem nagyon látszik meg, de azért a minimális emelés is jól jön. A cég igazgatója, Gerber András szerint a munkáltatók nincsenek könnyű helyzetben, mert nem könnyű kigazdálkodni az emelést. A partnerek ugyanis nem fizetik meg, hogy emelkedett a minimálbér vagy hogy béremelést kapnak a dolgozók.

A januártól bevezetett 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer legnagyobb nyertesei azok a munkavállalók, akik gyermeket nevelnek. Akinek gyermeke van, családi adókedvezményben is részesül, így több pénzt vihet haza. Megszűnik a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság. 40 év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet. A jelenlegi nyugdíjak pedig infláció fölött, 3,8%-kal emelkednek. Az anyukák számára jó hír, hogy ismét 3 évig lehetnek GYES-en, és heti 30 órában munkát vállalhatnak.

Januártól érdemes jobban figyelni a sebességre, vagy a biztonsági öv használatára, mert akár 300 ezer forintot is fizethetnek az óvatlan autósok. Az ittas vezetést és az áthajtást a piros lámpán is szigorúbban büntetik a rendőrök. Az öt éve változatlan autópályadíjak átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek.

Címkék: gyes, változások, szabálysértés, nyugdíj, adó, gazdaság