külföldi munka

Póth Róbert éppen Németországba készül hentesnek. Egy ismerőse segítette a munkához, aki már kint van.

- Hát csak a haveri kör, mert más segítséget nem tudtam, volt olyan hogy már így hirdetésről kimentünk, de az csődbe ment, fele nem volt igaz amit hirdettek - mondta Póth Róbert.

A munkaügyi központ külföldi munkavállalással foglalkozó irodájában azt tapasztalták, sokan akkor jönnek, mikor már meg van a baj. Pedig egyszerűen ki lehet szűrni a gyanús hirdetéséket.

- Tehát ha ott már csak egy mobilszám van, ami bármikor megszüntethető, ez már gyanús lehet, gyanús lehet, ha irreálisan magas fizetést ígér az a cég, gyanús lehet az is, hogyha mondjuk már előre kell 5-10-20 vagy ennél több ezer forintot is kifizetni - mondta Friss Zoltán EURES tanácsadó.

Az ilyen hirdetések feladóit szinte lehetetlen ellenőrizni, így könnyen csőbe húzzák a jelentkezőket. Sokan azonban nem tesznek feljelentést. A kaposvári rendőrkapitányságon  azonban jelenleg van ilyen ügy.

- Egy 42 éves pécsi tartózkodási helyű férfi az interneten hirdetett külföldi munkát vállalók részére. Pontosabban olaszországi munkát hirdetett a részükre, a jelentkezőktől 13500 forintot kért utazási költségre illetve a költségek előzetes fedezésére, azonban a munkából nem lett semmi - tette hozzá Koncz Katalin a Kaposvári Rendőrkapitányság sajtóreferense.

Az ügyben 18 sértett van. A munkaügyi tanácsadó szerint azért szaporodtak meg a csalók, mert egyre többen keresnek munkát külföldön az 50 fölötti korosztályból is. Ők pedig gyakran nem beszélnek idegen nyelvet, és fontos nekik a munka, hogy fizetni tudják megemelkedett részletüket.

Címkék: csalók, Koncz Katalin, külföld, Kaposvár, munka, rendőrség, gazdaság