Az irdatlan summának egy része a feketekereskedelem, a másik az elmúlt egy-két évben elharapódzott szimpla adócsalás. A korábban írt cikkünkben még több érdekes információt elolvashatnak a nagy áfa-bizniszről.

gabona

A Közösségen belüli értékesítés címén olyan ügyletek kapcsán, amelyekben a vevőjük jellemzően szomszédos EU tagállamban bejegyzett vállalkozás. Az ügyletek jellemzője, hogy a vevő keresi fel a termelőt vagy annak képviselőjét, és készpénzes fizetést ajánl fel. A vevő nevében eljáró személy szinte minden esetben magyar állampolgár, és a szállítást is rendszerint ő intézi. Kötelezettséget vállal arra, hogy a terményeket a Közösség másik tagállamába elszállítja. Az eladó adómentes értékesítést tartalmazó számlát bocsát ki.

A vevőtől a szállítás igazolására CMR-t, nemzetközi fuvarokmányt kap. Az eladók azonban gyakran elmulasztják ennek a valóságtartalmát ellenőrizni. Több esetben fordult elő, hogy nem létező forgalmi rendszámok kerültek feltüntetésre a CMR-eken, vagy fuvarozási tevékenységre teljes mértékben alkalmatlan jármű (pl. személygépkocsi, betonkeverő) rendszáma szerepel az okmányokon. A legtöbb esetben azonban azt mutatja ki az adóhatóság, hogy a forgalmi rendszámhoz tartozó jármű az ügyletben nem szereplő vállalkozások tulajdonában van, és ha végeznek is az adott időpontban szállítást, nem a CMR-eken szereplő felek és állomások viszonylatában.

Az eladó, talán részben, amiatt is, hogy azonnali, készpénzes vásárlás történik, ráadásul az adómentes értékesítés lehetősége miatt a piaci árnál kedvezőbb vételáron, elmulasztja a körültekintő magatartás tanúsítását. Ha tüzetesen megvizsgálná a CMR-ek adattartalmát, és összevetné a gépjárművek látható azonosító adataival, nyilvánvalóvá válna, hogy a fuvarokmányok valótlanok. A körültekintés tanúsítása azért is fontos, mivel adózónak kell igazolnia, hogy az értékesítés következtében a Közösség másik tagállamába kerül elszállításra az értékesített áru. Az adómentes értékesítésnek ez a feltétele.

Ha nem tudja igazolni ezt a tényt (márpedig hamis CMR ilyen joghatás kiváltására nem alkalmas), úgy értékesítése nem számolható el adómentesen, hanem Áfá-t kell felszámítania. Az ellenőrzés során ezt az adóhatóság adóhiány megállapításával teszi meg, amely adóbírság és késedelmi pótlék kiszabásával járhat együtt. Tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél –dunántúli Regionális Főigazgatósága.

Címkék: CMR, gabona, APEH, piac, gazdaság