Másfélszer többen tankoltak kedden az egyik kaposvári benzinkúton, mint egy átlagos napon. Szerdától ugyanis újabb 5 forinttal emelkedik a benzin ára. A legtöbb autós azt mondja: ha csak teheti spórol a benzinnel. Az autósok felháborítónak tartanák, ha átlépné a literenkénti benzinár a 400 forintot. Szerdától újabb rekordot dönt a benzin és a gázolaj ára. Várhatóan 361 forintba kerül majd egy liter benzin. Január óta csaknem 50 forinttal kerül többe az üzemanyag. Szakemberek szerint januártól folyamatosan araszol majd felfelé az ára, és elérheti a 410 forintot is. Gazdasági szakértők azt mondják: a benzináremelés miatt a termelési és a szolgáltatási területen is kénytelenek majd árat emelni, néhány %-tól akár a 15-20%-ig.

- Elég komoly feladatot ró majd a jövő évi tervek összeállítóinak, mert valóban nem tudják, hogy milyen költségekkel számoljanak és ez a gazdasági élet minden területét befolyásolja majd - véli Pintér György a Somogy megyei vállalkozói központ közalapítvány finanszírozási munkatársa.

A fuvarozók például lehet, hogy nem tudják tovább tartani a jelenlegi áraikat. 6 éve nem emeltek. Vass Zsolt 22 éve van a szakmában, azt mondja: az utóbbi években a válság miatt a fuvarok száma a felére esett vissza, ugyanis kevesebbet vásárolnak az emberek. A taxisok 3 hete emeltek, csaknem 20%-ot. Azt mondják: a 400 forintos benzinár miatt újra erre kényszerülnek majd.

 

Címkék: rekordár, emelés, gázolaj, benzin, gazdaság