zálogház

A legtöbben minden értéküket, padláson porosodó babát és a nagymama herendijét is zálogba adják, hogy ajándékot vegyenek, vagy hogy a számláikat kifizessék. Mások azért mennek, hogy akár egymilliós aranyékszert vegyenek.

A régebben behozott aranyai után szeretne még néhány ezer forintot kapni egy asszony. Azt mondja: semmi pénze sincs karácsonyra. Egyre többen vannak így. Csak szerdán több mint 50 ékszert hoztak be ebbe a zálogházba. Az ügyfelek többsége már ki sem tudja váltani azokat.

- A december másfélszerese az átlag forgalomnak. Valószínűleg ajándékot vesznek belőle, sokan panaszkodnak, hogy számlákat kell befizetni, hiteltartozásuk van. De biztos, hogy ajándékokat is vesznek belőle - mondta Fejős Tamás a Teleki Zálogház üzletvezetője.

De akad, aki több mint egymillió forintot is elkölt karácsonyi ékszerekre. Persze az arcát nem vállalta. Az általunk meglátogatott zálogházban nemcsak ékszereket, hanem egyre több műkincset is hoznak az emberek. Találni itt 1 milliós Séner Mihály képet, vagy Herendi porcelánt ugyanennyiért. Ezt a babát a padláson találták, majdnem kidobták. Az értékbecslők azt mondják: végletes az idei év. A szegények és a gazdagok keresik a zálogházakat. Mivel az arany ára másfélszeresére nőtt, többen fektetik ebbe a pénzüket.

- A 100 grammos láncok, amin mi is néha meglepődünk, azokat kitesszük a kirakatba, és szinte azonnal elviszik. Sőt volt olyan, hogy egy kaposvári vállalkozó egy több mint 500 grammos láncot vett meg, 4 és fél millió forintot fizetett érte - mondta Tóthné Kovács Zsuzsa becsüs.

A szegényebbek néhány száz forintos értékeiket is beadnák, azokat azonban nem veszik át.

Címkék: Fejős Tamás, Tóthné kovács Zsuzsa, zálogház, ékszer, arany, gazdaság