étkezés

Naponta kétezer kiló kenyeret is eladnak egy kaposvári áruházban. Zsemléből is többezer fogy egy nap alatt. Pontosabban ennyit eszik meg egy somogyi mindenféle pékáruból és lisztből. Ezzel az országban az elsők vagyunk. Az átlag 86 kiló. A legnagyobb mennyiséget fogyasztjuk még tejből, fejenként 58 litert. Halból is Somogyban fogy a legtöbb. Zöldségből és húsból már nem állunk ilyen jól. De vannak, akik ezeket szeretik a legjobban.  Katalin sem átlagos somogyi, talán mert az Alföldről költözött ide nemrég.

- Én télen is még a paprikáért, paradicsomért sem sajnálom a pénzt, mert azért ez egy fontos vitaminforrás, meg káposztát, kelkáposztát, sok zöldséget, valahogy ebben a korban nem is árt, hogyha az ember minél több zöldséget eszik, és inkább mást kevesebbet - mondta Némethné Balogh Katalin.

Zöldségből és húsból kevesebbet fogyasztunk, mint az országos átlag. A Dél-Alföldön például 18 kilóval több húst és 10 kilóval több zöldfélét esznek. A szakemberek szerint az adatok arra utalnak, hogy a somogyiak nagy részének nincs pénze az egészséges táplálkozásra. Viszont borból is mi iszunk a legtöbbet: több mint 8 litert, emellett gyümölcsléből az egész országban itt fogy a legkevesebb.

Címkék: gyümölcs, vásárlás, kenyér, hús, bor, gazdaság