Csak egy jó ötlet kell és valaki, aki megvalósítsa. Így fordulhatott elő, hogy a kaposvári cukorgyár ismét világszenzációt készítsen. Egyik beszállítójuk, egy komáromi répatermelő fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha hasznosítanák a cukorgyártás egyik melléktermékét, a melaszt. A kaposvári üzemnek tetszett az ötlet. Több mint fél év előkészületi munka után végre beindulhatott a gyártás. A folyékony melaszhoz búzakorpát kevernek.
- Épp a hétfőn kezdtük meg, hogy 24 órán keresztül üzemeltetjük ezt a kis üzemet, kísérleti fázisban, most próbáljuk felfuttatni, a cél, hogy évi 2-3 ezer tonna melaszos korpát tudjunk előállítani - mondta Sipois János műszaki osztályvezető.
A szárazgranulátum kiváló állati takarmány. A tenyésztők hozzákeverhetik a táplálékhoz, így értékesebb élelmet adhatnak az állatoknak. A végső cél az, hogy az úgynevezett meladry-nak felépítsenek egy nagyüzemet, és emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékot állítsanak elő.
Címkék: Cukorgyár, melasz, Sipos János, Kaposvár, gazdaság