Így történt ez Baranyában is, ahol a pécsi vásártéren végeztek ellenőrzéseket az igazgatóság munkatársai. Az akcióban a revizorok használtcikk kereskedelemmel foglalkozó magánszemélyt, fenyőfaárust, házikolbász-gyártót, méztermelő és savanyúság-előállító őstermelőket, karácsonyi kellékeket árusítót, zokni árus egyéni vállalkozót, régiség kereskedőt és büfés egyéni vállalkozót is ellenőrzés alá vontak. Az ellenőrzések 50 százalékában mulasztást állapítottak meg az ellenőrök, amelyeknek következményeként több százezer forint bírság kerül kiszabásra.

Az ellenőrzések során – talán a rendőri jelenlét miatt - komolyabb atrocitásra nem került sor, de az adózói próbálkozások sora végtelen a bírság elkerülése érdekében.

Íme egy példa: Az adóellenőrök próbavásárlást végeztek egy egyéni vállalkozónál, egy két értékesítő helyet elfoglaló nagy, piaci sátornál. Az adózó nagy mennyiségben zoknikat, harisnyákat értékesített. A vásárlás során a vállalkozó férje szolgálta ki a revizorokat. Az árut szatyorba tette, ötezer forintot átvett az egyik revizortól, és a pultnál álló alkalmazotthoz kiáltott, hogy hozzon „háromezret”.

A vásárlás összegét nem említette, azt sem mondta, hogy milyen összegről állítson ki nyugtát. A kiszolgálást végző átadta az ellenőröknek a szatyorba tett árut és a háromezer forintot. Nyugtát a revizoroknak sem a kiszolgálást végző személy, sem a pultból a kiszolgálónak a visszajárót adó alkalmazott nem adott a vásárlás ellenértékéről.

A revizorok távoztak, majd három perc elteltével visszamentek az értékesítés helyszínére, igazolták magukat, és megkezdték az ellenőrzést. A vállalkozó azt állította, hogy megtörtént a nyugta kiállítása, de Ő nem volt jelen a vásárlás során.

A pultban 16 darab, különböző összegről kiállított nyugta volt. Az ellenőrzés megkezdésekor a revizorok a helyszínen lévő valamennyi üres és használatban lévő bizonylat tömbben a soron következő üres példányt sztornózták. A sztornózott bizonylatot megelőző tízedik példányon szereplő összeg egyezett a próbavásárlás értékével, miközben a próbavásárlás után mindössze egy-két vevő vásárolt, tehát nyilvánvalóvá vált, hogy az adózó „próbálkozása” kudarcra van ítélve. A tények feltárása után az adózó elismerte a mulasztást.

Az ellenőrzés során a vállalkozó nyugodtan viselkedett, csak a kiszolgálást végző férj volt egy kissé indulatos: szidta a revizorokat, miközben a házaspár fia az ellenőrök felé szórta a korábban kiállított és a pultra tett nyugták eredeti példányait.  Tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Dél–dunántúli Regionális Főigazgatóság Baranya Megyei Igazgatósága.

Címkék: Dél Dunántúl, APEH, ellenőrzés, gazdaság