Magyarországon 1998-ban alakultak meg a magánnyugdíjpénztárak. Akkor még a törvény garantált egy bizonyos járadékot, ez 2001-ben megszűnt. A válság a magánnyugdíjpénztárakat is megviselte, az ott lévő pénz nem kamatozott, sőt veszteségesen zártak a pénztárak.

Jelenleg Magyarországon 4,2 millió a gazdaságilag aktív népesség, ennek mintegy háromnegyede magánnyugdíjpénztári tag. Somogy megyében hasonló a helyzet. A 130 ezres aktív népességhez képest kb. 100 ezren tagjai valamilyen magánnyugdíjpénztárnak. Nekik január 31-ig kell nyilatkoznia arról, hogy maradnak-e a magán rendszerben. Ha nem teszik, automatikusan átkerülnek az államiba. Aki nem lép át, nem tarthat igényt a későbbiekben állami nyugdíjra. Ez egyértelművé teszi a helyzetet, mondja a szakértő.

- Ha ez a kormány 30 évig uralmon marad és beváltja ígéreteit, akkor ha ön egy fiatal és 30 év múlva nyugdíjba megy, nem kap állami nyugdíjat, akkor nagyon rosszul jár - Simonovits András nyugdíjszakértő

A szakemberek szerint a visszalépés a fiatalabbaknak veszteséges. Kardos György, a Bonus-Cafeteria Kft. ügyvezetője elmondta: a fiatalabb korosztálynál nem tartja előnyösnek a visszaállítást a magánnyugdíj pénztári rendszernek, az idősebbeknél nem lesz hátrányos. A törvényjavaslatba még az utolsó pillanatban bekerült, hogy adómentes lesz a pozitív reálhozam. Azaz az infláció feletti hozamot készpénzben fel lehet venni adómentesen azoknak, akik átlépnek az állami nyugdíjrendszerbe.

 

 

Címkék: magánpénztár, állami, nyugdíj, gazdaság