Új nyílászárók, szigetelt homlokzat és tető, több százezer forintból. Ennyibe került a panelfelújítás a kaposvári lakásokban. A konyhában és a kamrában is megjelentek a foltok - mondja az egyik nemrég leszigetelt lakás háziasszonya. A lakást néhány hónapja újították fel, a nyílászárókat is kicserélték.

- Automatikus szellőztetőket szereltettünk be a a két szobába, viszont idén télen újra megjelent a penész, amikor elkezdtünk fűteni. Ez azért szomorú, mert már kisbaba is van a lakásban - mondta Toronyiné Vörös Andrea.

A penészgomba asztmás és allergiás tüneteket is kiválthat, nemcsak a piciknél. Rajtuk kívül még több tucat lakó jelezte a közös képviselőknél, hogy penészesedik  felújított lakása. A szakemberek szerint meg kell tanulni használni a teljesen leszigetelt lakásokat. A felújítás után 30-40%-kal is kevesebbet fűtenek a lakók. A hideg falakon pedig könnyebben megjelennek a gombák. A fűtésen kívül még a szellőztetés is fontos - mondja az egyik társasházkezelő.

- A szellőztetés nem elegendő a frissen bevakolt házaknál, ha csak a szokásos ablakkitárásos szellőztetést alkalmazzuk, hanem minden házba van rendesen beépítve központi légelszívó, a pályázati kiírásokban is benne van. Ezeket működtetni kell - mondta Páder József.

Még idén és jövő tavasszal egyébként újabb 2700 lakás újulhat meg Kaposváron.

Címkék: Toronyiné Vörös Andrea, Páder József, penész, panel, gazdaság