A szülők rendesen fizetik a díjat, az összeg másik felét az önkormányzatoknak kellene utalni. Naponta több száz gyermek ebédel a marcali gyermekétkezetési Kft.-nél. A szociálisan rászorulóknak is ők biztosítják az ételt, ezért naponta 1200 adagot főznek. Egy részét már hitelből.

- Nem fizetnek, vagy legalábbis részben fizetnek, mert ugye gyakorlatilag a szülő kifizeti a nyersanyagért a plusz Áfát és ennek van még egy rezsiköltség vonzata, azt viszont az önkormányzat fizeti ki - mondta Gelencsér Róbert a GYÉK 2000 Kft vezetője.

Illetve nem fizeti már hónapok óta, ahogy a szociálisan rászoruló gyerekek étkezési díját sem. Csaknem 40 milliós hátraléka van a környékbeli önkormányzatoknak. A marcali például csaknem 20 millióval tartozik. Évente 60-75 milliót fizet a cégnek.

- A múlt héten 3 millió forintot utaltunk át a gyermek élelmezési központnak, hogy a pillanatnyi problémákon segítsünk. A cél az, hogy a tartozást folyamatosan próbáljuk kiegyenlíteni - mondta Sütő László Marcali polgármestere.

Sütő László elmondta, a város nehéz anyagi helyzetben van, megszorításokra lesz szükség. Információink szerint a tartozásuk több százmillió forint. A Vése, Nemesdéd, Varászló intézményi társulás 8 millióval tartozik a gyermekétkezetési kft-nek. A gyermekétkezetési cég vezetője azt mondja: a gyerekek továbbra is megkapják az ételt, de az önkormányzatoknak már kénytelen lesz kamatot is felszámítani a tartozás után.

Címkék: Gelencsér Róbert, Sütő László, Marcali, gazdaság