balaton

Elöntött kertek, megtelt árkok a Balaton partján. A folyamatos vízeresztés ellenére a tó szintje még mindig 9 centiméterrel magasabb a maximális üzemi vízszintnél.

- A hétvégén 27 mm területi átlagot mértünk, illetve az északi szél hatására körülbelül 10 cm-es vízszint kilendülés történt - mondta el Pécseli Péter szakaszmérnök.

Szennyvíz-kiöntésekkel küzdenek a vízmű szakemberei Balatonfőkajáron. A DRV vasárnap hajnal óta teljes kapacitással dolgozik a hibák elhárításán. Öt készenléti csapat szivattyúz tíz járművel.

- A jelenség oka, hogy a kizárólag szennyvízelvezetésére tervezett rendszerbe a napokban nagymennyiségű csapadék került részben a Balaton magas vízállása miatt részben pedig sajnálatos módon az illegális csapadékvíz bevezetés miatt - mondta Jankó Gábor a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. PR vezetője.

A vízmű az illegális bekötések megszüntetésében a lakosság segítségét kéri, de akciót is indított a szabálytalan bevezetések felderítésére. Ahol a szolgáltató szakemberei ilyet találnak, ott büntetésként öt évre visszamenőleg kiszámlázzák a csatornadíjat.

Címkék: Pécseli Péter, Jankó Gábor, csatorna, csapadék, Balaton, gazdaság