ökofarm

A legtöbben már faluhelyen nem  művelik a földeket, mert nem éri meg. A korábbi évtizedekben elsorvadt belső somogyi gazdálkodást éleszti fel egy somogyfajszi ökogazdaság. A fás legelők, lápi rétek növény és állatvilágát.

Dénes Mariann elmondta: a kecskék 90 százalékban bio eleséget kapnak. Az általuk adott tejből kecsekesajt készül. A saját vetőmagból pedig bio fűszer és zöldség kerül a konyhába. Szívesen adnak tanácsot a falusiaknak is. Annál is inkább, mert minden harmadik somogyfajszi munkanélküli. A bölcsész végzettségű házigazda azt mondja: kimaradt egy generáció. Ezért nincs elég tapasztalatuk. Dénes Mariann hozzátette a negyedik emeleten nőtt fel Kaposvár belvárosában mindenkit csak biztat, hogy kezdjen állatokkal és kerttel foglalkozni.

Az 1800-as évek végén épült cselédház eredeti funkcióját is megtartották. Energia takarékos megoldásokat terveznek ide és a cserekereskedelmet is felvirágoztatnák. A faluban más házaknál is visszatérnek a paraszti kultúrára. Például a holdfázisokhoz kötik a vetést, továbbá kút vízről öntözik a növényeket és hagyományosan lóval szántanak.

Csikórét bekerült az unió Natura 2000 programjába. A Somogy 18 településén biogazdálkodással foglalkozók közül azonban a somogyfajszi ökogazdaság egyedülálló.

 

Címkék: Dénes Mariann, ökogazdaság, Somogyfajsz, bio