A csökölyiek többsége biciklivel vagy gyalog jár. A közlekedésre nem nagyon költenek. Több egykori kocsma ajtaján is lakat van. A boltban mindent lehet kapni a kapanyéltől, a csokimikuláson át, a kenyérig. De a vásárlók csak az árat nézik.

A márka is mindegy. A vásárlók nem keresik a minőségi termékeket sem - mondják az eladók. A hónap vége felé gyakran az idősektől kérnek kölcsön a fiatalok - mondják az itteniek. Nem csoda, hiszen a falu lakosságának alig egyötöde kereső.

- A településen az 1100 emberből közel fele nyugdíjas és 18 év alatti, a maradék 600 embernek viszont kb. egyharmada egy 200-250 fő munkanélküli - mondta Bognár Zsolt csökölyi polgármester.

A polgármester azt mondja, a csökölyeieknek nagyon sok az adósságuk. Szerinte egyre rosszabb a helyzet.

Itt az országos átlag felénél alig több a vásárlóerő. Környékbeli települések szerepelnek még az utolsók között a somogyi listán. A legtehetősebb települések pedig a Balaton parton találhatók. A legtöbb elkölthető jövedelme a földváriaknak van. De a gazdagok is jócskán elmaradnak az országos első Csopak mögött. Míg a somogyi és országos utolsó Tiszabő között nincs nagy különbség. A Kaposvári Egyetem kereskedelmi és marketing tanszékén azt tapasztalták, a pénztelenség a minőségi termékek vásárlásának rovására megy.

- Közép-Magyarországon jóval nagyobb felárat fogadnak el bizonyos termékekért, mint mondjuk a Dél-dunántúli régióban. Ez azt is jelenti egyébként, hogy mondjuk egy védjegyzett termékért is jellemően a főváros közeli településeken hajlandók elsősorban felárt fizetni a fogyasztók - mondta Dr. Szigeti Orsolya, egyetemi adjunktus.

Somogy Bács-Kiskunnal egy szinten van vásárlóerő tekintetében. A megyék közötti rangsorban ezzel a 17. helyet foglalja el a megye.

Címkék: Csököly, gazdaság