A magánnyugdíjpénztárakat tömörítő érdekképviselet alkotmánybírósághoz és az európai parlmenthez fordult jogorvoslatért. 1998-tól lehetett átlépni államiból magánnyugdíjpénztárba. Most nekik kell január végéig arról dönteni, visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe.

A kormány tervezett nyugdíjpénztári rendszerét rémálomnak nevezik az egész világon. - mondta a gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön Kaposváron. Vértes András szerint a magyar gazdaság nincs olyan rossz helyzetben, hogy ezt bevezesse.

- Nagyon nagy valószínűséggel ezt vagy magyar alkotmánybíróság vagy európai intézményekkel el fogják törölni. Ez lehetetlen. Nem lehet azt mondani az embereknek, hogy ők befizetnek nyugdíjjárulékot, de nem kapnak érte nyugdíjat - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt.elnöke.

A magánnyugdíjpénztárak érdekképviseleti szervezete is harcol az országban 3 millió pénztártagot érintő törvény ellen. Az új szabályozás szerint ugyanis az, aki magánnyugdíjpénztári tag marad, nem kap állami nyugdíjat.

- Az alkotmánybírósághoz fordulunk. A jövő héten fogjuk beadni egy petícióval fordulunk az európai parlamenthez, ahol azt fogjuk kérni, hogy nevezzenek ki egy uniós ombudsmant, aki áttekinti és felülvizsgálja a magyar kormánynak a nyugdíjintézkedéseit - mondta el Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

A törvényről december 13-án szavaz a parlament. A magánnyugdíjpénztárak szerint csak ezután lehet kiszámolni, hogy kinek éri meg visszalépni az állami rendszerbe. Erről a tagok január végéig dönthetnek majd. Azt senki nem tudta megmondani, hogy ez hány somogyit érint.

Címkék: Juhász Istvánné, Vértes András, magánnyugdíj pénztár, gazdaság