kadarkúti iskola

Megújult intézményt vettek birtokba szeptembertől a kadarkúti diákok. Az Európai Unió támogatásával a projekt keretében megvalósult az épület akadálymentesítése és bővítése új szint ráépítéssel, tetőcserével, tantermek, csoporthelyiségek, vizesblokkok kialakításával, nyílászárók cseréjével, valamint 37 parkolóhely kialakításával. Hasonló módon korszerűsödött az óvoda épülete, az udvar és a sportpályák.

A változásokat fokozottan érzékelik a kollégisták, akik számára a hét nagy részében az otthont pótolja a kollégium. A kilencven diák most a legmodernebb feltételek között kap elhelyezést a háromágyas, fürdőszobával, új bútorokkal felszerelt lakóegységekben. Tanár-diák együtt élvezi a megújult eszközpark által nyújtott lehetőségeket: a térképek, technikai berendezések és egyéb taneszközök segítik a tanórák színvonalának emelését. Az intézmény sportfelszereléseket, óvodai fejlesztő játékokat is kapott.

– Ebben a tanévben a gyereklétszám több mint nyolcszáz fő, melyben az óvodástól a szakiskolásig több korcsoport megtalálható – mondta dr. Komjáti Tiborné igazgató. –  2010. július 1-jétől egységes integrált intézményként működünk, ide tartozik a helyi óvoda és a mikei tagóvoda, az általános iskola a mikei tagiskolával, a szakiskola és a szakközépiskola, a művészeti képzés, valamint a gyógypedagógiai módszertani központ és a pedagógiai szakszolgálat  A diákok többsége a környező településekről – elsősorban az iskolafenntartó Mike, Hencse, Visnye, Kőkút és Kadarkútról érkezik, de vannak Somogy megyén kívülről jelentkező diákjaink is. A fejlesztés nagy mérföldkő az életünkben, hisz nemcsak a tanulók, hanem a pedagógusok is végre modern körülmények között végezhetik a munkát.

Az infrastruktúra-fejlesztés mellett szakmai megújulás is zajlik a Jálics Ernő Integrált Oktatási Központban. Tavaly vezették be az ugyancsak uniós támogatással megvalósuló kompetencia alapú oktatást nyolc tanulócsoportban.

Az idei tanévben már tizennégy csoportra bővítették a fejlesztést, amely a következő években átfogja az egész oktatási intézményt. A pedagógiai munka során előtérbe helyezik az önálló és csoportos kreatív gondolkodásra és cselekvésre való felkészítést. Ezzel a szakmai munkával új, modern utakra vezetik a kadarkúti köztatást.

A város 128 millió forinttal járult hozzá saját erőként az építési beruházáshoz, míg az Európai Unió és a Magyar Állam 604 millió forintot biztosított az „Integrált mikrotérségi oktatási központ fejlesztése a Kadarkúti kistérségben” című projekthez.

Címkék: Jálics Ernő Integrált Oktatási Központ, Komjáti Tiborné, Kadarkút, Európai Unió, gazdaság