partfeltötlés

Egy kisebb ház építési törmelékével töltötték fel ezt a Balatonba vezető utat Márián. Még azbeszt tartalmú hullámpala is volt benne. A talicskát toló munkásokat tetten is érték a vízügyesek. Ugyanilyen feltöltést találtak a napokban Balatonfenyvesen, nézőnk küldött róla fotót. Sittel szórták le.

- Ezeket tudom konkrétan, egy időben ezeket el is bontattuk... dehát azóta már tetszik látni, megint.. új kapu, ez teljesen új, és még az is le van takarva, hogy be se lehessen látni... - mondta Csákovics Gyula Zamárdi polgármestere.

A Zamárdi polgármester megmutatta az illegális bejárókat. Több is van egymás mellett, 20 méterre a szabadstrandtól. A polgármester azt mondja: többször kaptak lakossági bejelentést, de nincs hatáskörük intézkedni.

- Sajnos néhányan még saját magukénak tekintik a Balatont, az nem lenne baj, hogyha pozitív tulajdonosi szemlélettel állnának hozzá, nem környezetkárosító hatással jelenne ez meg - tette hozzá Csákovics Gyula.

A feltöltésekkel a nádasokat is pusztítják, a zamárdi partoknál jól látszik, hogy utat vágtak a vízinövényzetbe. Ez nagyon nehezen nő vissza. A vízügyi igazgatóság csaknem 400 partfeltöltésről tud a Balatonon. Idén 3 bejelentést kaptak. De nem sokat tud tenni az illetékes hatóság, vagyis a környezetvédelmi igazgatóság. Még a máriai feltöltést sem tudták elhordatni, azóta is ott van a veszélyes hulladék.

- Volt 2004-ben egy nagyobb szabású akció, ahol 3 településen álltunk neki ezeknek az elbontásának, igazából anyagi lehetőségeink híjján azóta sem nagyon folytatódott ez a program - mondta Pécseli Péter a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője.

Minden egyes esetben külön eljárást kellene indítaniuk. A partfeltöltésért egyébként akár milliós bírságot is kiszabhatnak.

Címkék: Csákovics Gyula, Balatonmária, gazdaság