A támogatás célja, hogy a dombóvári és a kaposvári hátrányos helyzetű kistérségekben a helyi, a regionális és az országos stratégiákkal összhangban lévő szakképzés-fejlesztési koncepció eredményes megvalósítása.

Ennek keretében a jól képzett szakember utánpótlás biztosításával, magas szintű munkaerő piaci felnőttképzéssel, át- és továbbképzéssel hozzájárulni a térség versenyképességének növeléséhez, a foglalkoztatás bővítéséhez és ez által a munkanélküliség csökkentéséhez, figyelembe véve a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzetének javítását is.

A projekt által biztosított anyagi eszközök segítségével korszerű szakképzési módszerek - és szerkezet kialakításával kell elérni a szakképzésre fordított állami források hatékony felhasználását, a változásra gyorsan reagálni képes struktúra kialakítását.

A szervezetfejlesztés, humánerőforrás fejlesztés /pedagógusok módszertani felkészítése az új képzési kihívásokra/, hátránykompenzációs és adekvát pálya-tanácsadási stratégia kialakítása, programok, szolgáltatások biztosítása a gyakorlati képzés-fejlesztés útján kerül realizálásra.  

Mindezek eredményes megvalósítása érdekében a Kaposvár-TISZK által 2010. november 10-én szervezett SZAKMAI KONFERENCIA keretében a terület érintett szakemberei áttekintik a TISZK  „alapító” iskolái körében már megvalósított fejlesztési projekt tapasztalatait, elemzik a Kaposvár- TISZK szerepét a szakképzés helyi és térségi fejlesztésében, megfogalmazzák a TÁMOP 2.2.3 projekt /”A szak-és felnőttképzés struktúrájának átalakítása –TISZK rendszer fejlesztése”/ egyes elemeihez köthető megvalósítás módszertanának céltételezését, a felnőttképzés megvalósíthatóságának elemzését.

Számba veszik a megvalósításban érintett szakképző iskolák – fejlesztéshez kötött – szakmai elvárásait.

A konferencia célja, elsődlegesen a szakszerűség biztosítása a megvalósítás során, összességében pedig kiemelt cél a munkaerő-piaci esélyek növelése a térség polgárai számára.

A konferencia egyik fontos programpontja a szakképzési rendszer jelen időpontban történő átalakítása és a TISZK szerepe a szakképzésben.

Ezek főbb pontjai:
- Az SZVK és a szakmai program átdolgozása
- gyakorlati óraszám növelés
- szakmai vizsga egyszerűsítés
- szintvizsga bevezetése
- gyakornoki rendszer bevezetése
- szakmai felügyeleti rendszer kialakítása
- a szakmák szerinti normatív finanszírozás differenciálása
- a TISZK bonyolult szervezeti felépítésének egységesítése
- az előrehozott szakképzés 9. évfolyamos tanulóinak gyakorlati képzése
- a felnőttképzés erősítése


Kedvezményezett: KAPOSVÁR-TISZK Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft, támogató: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, közreműködő szervezet: az ESZA társadalmi szolgáltató Nonprofit Kft.

Címkék: TISZK, Kaposvár, gazdaság