adossagkezeles

Kaposváron tavaly jöttek tömegével az ügyfelek, a marcali irodában pedig idén szaporodtak meg jobban az igénylők.

Befizetett csekkekkel jönnek az ügyfelek az adósságkezelési irodába. Csak az vehet részt a programban, aki 3 hónapig takarékoskodik és rendesen fizeti a számláit. Utána tartozás háromnegyedét befizeti az állam és az önkormányzat, a többit neki kell. Kaposváron tavaly érezték leginkább a válság hatását. Akkor több mint 700 család vett részt a programban, előző évben csak 462. Idén eddig átlagos az ügyfélszám, mondja a munkacsoport vezetője. Ám a társadalmi összetétel változik. Már a jobb módúak is jönnek.

Hessl Éva, a kaposvári Szocionet adósságkezelési munkacsoportjának vezetője elmondta: egyre jobban tolódik felfelé, meg tágul a kör kifelé, hogy kik azok, akik adósságkezelésbe kerülnek.

Az ügyfelek 60-70%-a a középrétegből kerül ki, tette hozzá. A megyében még Marcaliban van adósságkezelési tanácsadás.

Dr. Nagy Antalné, a Marcali Családsegítő Központ adósságkezelési tanácsadója elmondta: az elmúlt évek tapaszatlata alapján 2006-hoz viszonyítva a 2009-es évben két és félszerésere növekedett azoknak az ügyfeleknek a száma, akik adósságterhekkel küszködtek és segítséget kértek.

Számuk folyamatosan emelkedik, idén már eddig annyi ügyfelük volt, mint tavaly egész évben. A tanácsadó úgy véli, az itteneiknek mostanra fogytak el a tartalékaik. Hasonlóan vélekedik a kaposvári szociális iroda vezetője is. Ők azt tapasztalták, egyre többen kérnek lakásfenntartási támogatást. A szociáliasn rászorulóknak egyik közüzemi számláját egy éven át fizeti az önkormányzat.

Budai Józsefné, a kaposvári Szociális Iroda vezetője elmondta: a gazdasági válság hatására vagy a munkahelyüket vesztették el, vagy csökkent a jövedelmük, vagy úgy megnövekedett a devizahitel tartozásuk, hogy igényelnek most már mindenféle segítséget, hogy a lakhatásukat meg tudják őrizni.

Kaposváron 2008 óta folyamatosan emelkedik az igénylők száma és a kért támogatás összege is. Nagyatádon tavaly ugrott meg a lakásfenntartási támogatást kérők száma, de idén eddig már több pénzt kértek, mint tavaly egész évben. Siófokon pedig éppen tavaly volt egy kisebb visszaesés, és idén fordultak egyre többen az önkormányzathoz segítségért. 2010 októberéig már annyi támogatást igényeltek, mint 2 éve egész évben.

Címkék: adósságkezelés, Budai Józsefné, Szocionet, igénylés, támogatás, Kaposvár, gazdaság, kis szines